Ο χρυσός εκτινάχθηκε πάνω από το ιστορικό όριο των 2.700 δολαρίων η ουγγιά την Παρασκευή, βρίσκοντας ώθηση στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, στο αβέβαιο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ λόγω των επικείμενων εκλογών και τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed.
Ο χρυσός spot κέρδισε 1% στα 2.720,05 δολάρια η ουγγιά και σε εβδομαδιαία βάση πρόσθεσε 2,4%. Αντίστοιχα, τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,8% στα 2.730 δολάρια.
"Με τη σύγκρουση να εντείνεται -ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για κλιμάκωση του πολέμου με το Ισραήλ- οι επενδυτές συρρέουν στον χρυσό, ένα παραδοσιακό περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο", δήλωσε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus Metals Germany.
H δέσμευση του Ισραήλ και -στο αντίπαλο στρατόπεδο- της Χαμάς και της Χεζμπολάχ να συνεχίσουν τις μάχες στη Γάζα και τον Λίβανο διέψευσαν τις προσδοκίες ότι η εξόντωση του Παλαιστίνιου ηγέτη της Χαμάς, Σινουάρ, θα μπορούσε να επισπεύσει τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ωθούν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, λόγω της επενδυτικής ανησυχίας για την αστάθεια των παγκόσμιων αγορών.
"Επιπλέον οι ανησυχίες για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και η πρόβλεψη για χαλαρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed έχει προσθέσει δυναμική στο ράλι του χρυσού", πρόσθεσε ο Zumpfe.
Ο χρυσός έχει σημειώσει πολλαπλά ρεκόρ φέτος, καθώς οι προσδοκίες για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν ενισχύσει την τιμή του χρυσού άνω του 30% από την αρχή του έτους, στην μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1979, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει και πάλι τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, εκτός εάν τα οικονομικά στοιχεία δείξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι traders δίνουν πιθανότητες 92% για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Fedwatch της CME.
Ο Max Layton, αναλυτής της Citi, βλέπει τις τιμές του χρυσού να φτάνουν τα 3.000 δολάρια/ουγγιά τους επόμενους 6-12 μήνες, ως αποθήκη πλούτου σε μια περίοδο υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυξάνοντας τη ζήτηση για ETF και επενδύσεις.
Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άλμα 6% στα 33,58 δολάρια. Η πλατίνα πρόσθεσε 2,4% στα $1.016,25 και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο περίπου 4% στα $1.083,25.