Μήπως να το ρίξουμε στο τάβλι;

Μήπως να το ρίξουμε στο τάβλι;

Απόστολος Μάνθος (ΝΕΑ ΦΩΤΟ, ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ, 11/2021)
Του Απόστολου Μάνθου

Από τον περασμένο Γενάρη που ο Γενικός Δείκτης διέλυσε ανοδικά το ιστορικό όριο των 1.400 μονάδων, που ερχόταν από τον Μάιο του 2011, η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από πλάγια βηματάκια, μην μπορώντας να βγει δυναμικά προς τα εμπρός καθορίζοντας μια νέα ανοδική ρότα. Επί οκτώ μήνες ο Γενικός Δείκτης παίρνει το τρόλεϊ και ακολουθεί το μετ’ επιστροφής δρομολόγιο Σύνταγμα-Κουκάκι. Η δε κίνησή του γίνεται μέσα σε ένα βασικό εύρος τιμών που δεν ξεπερνά τις 85 μονάδες, έχοντας πού και πού κάποια ξεσπάσματα (peak) λίγων ημερών, ίσα-ίσα για να φαίνεται ότι αναπνέει. Πού να τολμήσουμε να φτάσουμε έως τις Τζιτζιφιές, να μας χτυπήσει και λίγο φρέσκο θαλασσινό αεράκι. Εκεί, κολλημένοι επί σχεδόν 214 μέρες μέσα στο ίδιο βαρετό δρομολόγιο. Δεν κατεβαίνουμε, λέω εγώ, στην ενδιάμεση στάση, στη Γαργαρέτα, να παίξουμε κάνα τάβλι να περάσει και πιο ευχάριστα και "δραστήρια" η ώρα βλέποντας τον Φιλοπάππου; Γιάννο, κάνε κάτι γιατί μας πιάνουν τις "πόρτες" και δεν θα μπορούμε να περάσουμε τα πούλια, χάνοντας τους επενδυτές στα σοκάκια των "άλλων" χρηματιστηρίων.

Στο μακροχρόνιο, μάλιστα, διάγραμμα που παραθέτουμε, όπου το κάθε candlestick αντιπροσωπεύει 100 ημέρες, έχουμε μέχρι τώρα σπάσει ρεκόρ εικοσαετίας στην απραξία και στη μη μεταβλητότητα. Κάτι που είναι, δυστυχώς, ο θάνατος ενός χρηματιστηρίου. Η διακύμανση, λοιπόν, στο τελευταίο candlestick, που ολοκληρώνει την αποτύπωσή του στις 18 Οκτωβρίου, είναι περίπου στο 10% και, αν αφαιρέσουμε την 5η Αυγούστου, όπου ξέφυγε λίγο η κατάσταση, το ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης πέφτει κοντά στο 7%. Ακόμα και ο βαρύς και ασήκωτος Dow Jones έχει μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα μια διακύμανση της τάξης του 11,8%. Δεύτερη στη σειρά μικρότερη βασική διακύμανση 100 ημερών, με ένα 7,9%, είχαμε την άνοιξη του 2004, ενώ η αμέσως επόμενη, με ένα 8,20%, ήταν το φθινόπωρο του 2021. Καταλαβαίνετε, φυσικά, ότι ο ιός αυτός που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά είναι πολύ επικίνδυνος και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαγραμματικά, πάντως, αν πούμε ότι ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί το μοτίβο των δύο ανοδικών candlestick και ενός καθοδικού εξισορροπητικού, τότε τα δύο candlestick που θα ξεκινήσουν από τις 21 Οκτωβρίου και θα κρατήσουν έως τις 20 Μαΐου του 2025 θα πρέπει να είναι έντονα ανοδικά, κάτι που μας βάζει στην υποψία ότι ο δείκτης θα δοκιμάσει να μπει μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1.640 με 1.700 μονάδων. Όλο αυτό, όμως, θα χρειαστεί αυξημένη δραστηριότητα και υψηλό τζίρο συναλλαγών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. 

ΓΔμαν

Όσον αφορά το βραχυχρόνιο πεδίο, ο δείκτης, έπειτα από 18 συνεδριάσεις διαγραμματικού "ύπνου" πέριξ των 1.440 μονάδων, αποφάσισε να γυρίσει πλευρό προς την καθοδική πλευρά, γράφοντας τιμές κάτω από τις 1.420 μονάδες. Παραμονή κάτω από εκεί, με αύξηση στον συνολικό τζίρο συναλλαγών, θα δώσει έδαφος για την καταγραφή τιμών μέσα στη ζώνη στήριξης των 1.400 με 1.380 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα επανεκτιμήσει τις ανοδικές δυνατότητές της στις 1.455 μονάδες. 

ΗμερήσιοςΓΔμαν

Το φαινόμενο της ανύπαρκτης μεταβλητότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά έχει προκαλέσει τελευταία και το "κάψιμο" των καλών εταιρικών νέων, με τη μετοχή της κάθε εταιρείας να μην παίρνει στο ταμπλό την ανοδική κίνηση που της αρμόζει, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Και αν το πάρει, θα είναι κατά βάση μικρό και ευκαιριακό, δίχως συνέχεια. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΠΑΠ και του ομίλου Fourlis (ΦΡΛΚ), όπου οι μετοχικές τους αξίες στο άκουσμα των καλών νέων ήταν από αδιάφορες έως καθοδικές. 

Ο ΟΠΑΠ, λοιπόν, κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 231,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,2% σε σχέση με τα 224,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Ιδιαίτερα ισχυρή εμφανίστηκε και η ταμειακή θέση του ΟΠΑΠ, καθώς, με καθαρό δανεισμό στα 193,1 εκατ. ευρώ, ο δείκτης Net Debt / LTM EBITDA βρίσκεται, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων, στο απίθανο 0,30x. Η δε διοίκηση, στο πλαίσιο της σταθερής ανταμοιβής των μετόχων της, πρότεινε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Κι όμως η μετοχή, παρά τα πολύ καλά νέα του ΟΠΑΠ, αντί να βρίσκεται διαγραμματικά πάνω από τα 16,20 και να ατενίζει τα 16,80 με 17,35 ευρώ, βρίσκεται χαμηλότερα, στα 15,80 με 15,60 ευρώ. 

ΟΠΑΠμαν

Ο όμιλος Fourlis το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει χτυπήσει limit up στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κάνοντας κινήσεις οι οποίες θα του αποφέρουν σημαντική αύξηση στα οικονομικά του μεγέθη. Όπως έχω αναφέρει, η συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό που ακούει στο όνομα Foot Locker αποτελεί ένα τεράστιο "game changer". Μάλιστα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της Foot Locker, ο όμιλος Fourlis, πέρα από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε εξαγορά δικτύου καταστημάτων αθλητικών στη Βουλγαρία, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τα πρώτα καταστήματα γρηγορότερα και πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, ανακοίνωσε και το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου παρουσίασε υπερδιπλασιασμό στα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT), κλείνοντας στα 24,8 εκατ. ευρώ, από 10,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με το περιθώριο κερδοφορίας να εκτοξεύεται στο 9,6%, από 4,4%, κάτι που φυσικά θα δώσει φτερά στα ετήσια αποτελέσματα του 2024. Πέρα από τα ΙΚΕΑ, τα Intersport και τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα Holland & Barrett, σημαντική αύξηση εσόδων είχε ο όμιλος και από την Trade Estates. Στην τελευταία, δε, αναμένονται εξελίξεις που θα δώσουν σημαντική αύξηση στις θετικές ταμειακές ροές του ομίλου. Και εδώ η αγορά, παρά την ομοβροντία νέων, δεν μπόρεσε να δώσει στην τιμή της μετοχής τη φυγή προς τα επίπεδο των 4,36 ευρώ, κρατώντας την ακόμα και τώρα κάτω από τα 4 ευρώ (!).

Φουρλήςμαν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

Περισσότερα από Forbes

Jan Karas (CEO ΟΠΑΠ): Οι προκλήσεις είναι για τους δυνατούς

Όταν ο Jan Karas τέθηκε επικεφαλής σε µία από τις σηµαντικότερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, η χώρα βρισκόταν αντιµέτωπη µε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχε δηµιουργήσει η παγκόσµια υγειονοµική κρίση του κορονοϊού. Σήµερα, ο απολογισµός στη µέχρι τώρα θητεία του ως CEO έχει σίγουρα θετικό πρόσηµο, µε τις προοπτικές για το µέλλον να προδιαγράφονται ευοίωνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο ΟΠΑΠ µετασχηµατίστηκε.

Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Οι εκτιμήσεις για φέτος και ο ρόλος του EURO 2024

Την πεποίθησή του ότι ο ΟΠΑΠ θα παραμείνει στο μονοπάτι των σταθερά ισχυρών επιδόσεων και το 2024 διατύπωσε ο CEO.