Η Alice Walton είναι –πλέον– η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Alice Walton είναι –πλέον– η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Tou Matt Durot

Η εκτίναξη του τίτλου της Walmart σε ιστορικό υψηλό την προηγούμενη εβδομάδα, επανέφερε την Alice Walton -κόρη του ιδρυτή του κολοσσού λιανικής Sam Walton (απεβίωσε το 1992)- στο Νο1 της λίστας του Forbes με τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, μετά από περίπου 28 μήνες. Με την περιουσία της να εκτιμάται στα 89,1 δισ. δολάρια, η 74χρονη Walton ξεπέρασε την κληρονόμο της L'Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, από τη Γαλλία, η περιουσία της οποίας εκτιμάται πως αξίζει 88,4 δισ. δολάρια.

Η Walton βρίσκεται πλέον στην 18η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με τη real-time λίστα του Forbes. Η μετοχή της Walmart έχει ενισχυθεί κατά 47% από το προηγούμενο έτος, ενώ η L'Oreal έχει υποχωρήσει κατά 13% την ίδια περίοδο.

Παρά την πώληση μετοχών της Walmart αξίας άνω των 22 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία -και την παραχώρηση μετοχών αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων- οι κληρονόμοι του Sam Walton διατηρούν ακόμη το 46% της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας τους, με σημαντικές επαναγορές μετοχών που έχουν αποτρέψει τη μείωση του μεριδίου της οικογένειας. Το Forbes εκτιμά ότι τα τρία τέταρτα των μετοχών της οικογένειας είναι ισότιμα μοιρασμένα μεταξύ της Alice Walton και των αδελφών της Jim και Rob Walton, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 95,9 δισ. δολάρια και 94,2 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους κληρονόμους του αδελφού τους, John Walton (πέθανε το 2005): τη χήρα του, Christie Walton, και τον γιο του Lukas Walton, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 16,4 δισ. δολάρια και 33,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ο Rob Walton αποσύρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Walmart τον Ιούνιο μετά από 40 χρόνια που διετέλεσε χρέη διευθυντή, ενώ για περισσότερα από 20 χρόνια ήταν και πρόεδρος της εταιρείας - σε αυτήν τη θέση τον διαδέχθηκε  ο γαμπρός του Greg Penner το 2015. Ο Jim Walton αντικαταστάθηκε από τον γιο του Steuart Walton στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το 2016 και τώρα είναι πρόεδρος στην Arvest Bank, που ανήκει στην οικογένεια.

Στο μεταξύ, η Alice Walton εργάστηκε για λίγο στη Walmart ως υπεύθυνη αγορών στο τμήμα παιδικής ένδυσης μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Trinity του Τέξας το 1971, προτού ασχοληθεί με την τέχνη ως επιμελήτρια έργων τέχνης. Διετέλεσε πρόεδρος του οικογενειακού Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges, στη γενέτειρά τους Bentonville του Αρκάνσας επί μια δεκαετία, προτού παραδώσει τα ηνία στη σύζυγο του ανιψιού της, Tom Walton, Olivia Walton, το 2021. Ουσιαστικά στην Alice Walton πιστώνεται η ίδρυση του μουσείου, αν και σχεδόν όλο το ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων που κόστισαν οι εγκαταστάσεις το 2011 προήλθε από καταπιστεύματα στο όνομα του αδελφού της John Walton (που απεβίωσε το 2005) και της μητέρας της Helen Walton (που απεβίωσε το 2007).

Η Alice Walton έχει αυξήσει τις φιλανθρωπικές της δωρεές την τελευταία δεκαετία, διοχετεύοντας περισσότερα από 5,7 δισ. δολάρια σε πέντε ιδρύματα που έχουν μοιράσει άνω του 1,1 δισ. δολαρίων από τα προσωπικά της κεφάλαια μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 377 εκατ. δολάρια που έχει δαπανήσει το Ίδρυμά της Art Bridges Foundation για την απόκτηση και τον δανεισμό έργων αμερικανικής τέχνης σε περισσότερα από 230 μουσεία σε όλη τη χώρα από την ίδρυσή του το 2016. Η νέα της Ιατρική Σχολή Alice L. Walton -μια αυτόνομη οντότητα- σχεδιάζει να υποδεχθεί τους πρώτους της σπουδαστές στο Bentonville το 2025.

"Τα τελευταία χρόνια, έχω ιδρύσει νέους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον κόσμο των τεχνών, στον τομέα της υγείας, αλλά και την ευημερία", επισήμανε η Walton στο δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την προεδρία του Crystal Bridges το 2021. "Θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στους ρόλους μου ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αυτούς τους φορείς".

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος