PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε αναζήτηση επενδυτών που θα την βοηθήσουν να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της κλινικής δοκιμής, βρίσκεται η PhosPrint, μια πρωτοπόρος ελληνική startup που φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής. 

Η PhosPrint αποτελεί τεχνοβλαστό του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας στο εργαστήριο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ιωάννας Ζεργιώτη. Μαζί με τους συνιδρυτές, τον ερευνητή βιολόγο Απόστολο Κλινάκη και την οικονομική διευθύντρια Μαρία Παλλίδου, η κυρία Ζεργιώτη ξεκίνησε την PhosPrint πριν από περίπου πέντε χρόνια, επιδιώκοντας να αναπτύξει πρωτοποριακές τεχνολογίες στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.

In vivo αναγέννηση

Η PhosPrint αρχικά επικεντρώθηκε στην κατασκευή εκτυπωτών με βάση το λέιζερ για την εκτύπωση βιολογικών υλικών, αλλά σταδιακά ανέπτυξε και κατεύθυνε την τεχνολογία της προς την αναγεννητική ιατρική. 

Η καινοτομία τους βρίσκεται στη χρήση ενός εκτυπωτή, ο οποίος μπορεί να εκτελεί in vivo αναγέννηση της ουροδόχου κύστης, δηλαδή επιτόπου στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ο εκτυπωτής έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει 100 εκατομμύρια κύτταρα σε μόλις 1,6 λεπτά, μια τεχνολογία που μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε χοίρους.

PhosPrint 1 05.09.2024

Η τεχνολογία της PhosPrint βρίσκεται ακόμη σε φάση προκλινικών δοκιμών, με την εταιρεία να ετοιμάζεται για την πρώτη κλινική δοκιμή. Προς αυτόν τον σκοπό, η PhosPrint έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC Accelerator). Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εξασφαλίσει μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας συνολική ρευστότητα 2,8 εκατομμυρίων, από τα οποία, όμως, τα 800.000 θα πρέπει να αποτελέσουν ίδια κεφάλαια, όπως είναι η δομή του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού. 

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Lars Rasmussen

Ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της PhosPrint είναι ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει στην εταιρεία. Η κυρία Ζεργιώτη τονίζει στο Capital.gr ότι ο απώτερος στόχος της PhosPrint είναι η δημιουργία ενός νέου χειρουργικού, επεμβατικού εργαλείου, το οποίο θα εκτυπώνει κύτταρα και θα αναγεννά την ουροδόχο κύστη, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα που σήμερα δεν έχει ιδανική λύση. Το εργαλείο αυτό θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσιολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστης, προσφέροντας λύση σε ασθενείς με καρκίνο.

Αν και η αρχική τεχνολογία επικεντρώνεται στην ουροδόχο κύστη, η PhosPrint σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής. Στόχος είναι η αναγέννηση και άλλων οργάνων, όπως ο οισοφάγος, τα καρδιακά επιθέματα και οι χόνδροι για ορθοπεδικές εφαρμογές. Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Ζεργιώτη, αυτές οι προοπτικές απαιτούν χρόνο, χρήματα και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η PhosPrint έχει ήδη κερδίσει σημαντική αναγνώριση στον χώρο των τεχνολογικών startups, λαμβάνοντας πρόσφατα το πρώτο βραβείο στο StartSmart SEE Accelerator 2024. Η ομάδα, εκτός από τους ιδρυτές αποτελείται από 8 νέα μέλη (μηχανικούς, βιολόγους) και στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο "Λεύκιππος" του Δημόκριτου.

Η PhosPrint συγκαταλέγεται μεταξύ ελάχιστων εταιρειών διεθνώς που ασχολούνται με την αναγέννηση οργάνων μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Παρόμοιες προσπάθειες υπάρχουν από μια γαλλική εταιρεία, η οποία εστιάζει στην αναγέννηση του δέρματος, και μια εταιρεία από το Ισραήλ, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αναγέννηση του κερατοειδούς. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης $22,5 εκατ., όπου συμμετείχε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

Στόχος να εδραιωθεί στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.

Sentify: Τα πλάνα επέκτασης της startup με Έλληνες ιδρυτές που "σήκωσε" 1,1 εκατ.

Η Sentify ιδρύθηκε το 2023 από τρεις Έλληνες και ήδη κατάφερε να "σηκώσει" 1,1 εκατ. δολ. σε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης.