Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στην επέκτασή της σε νέες αγορές, επικεντρώνεται η Electryone AI, μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές. Οι Ιωάννης Κασινόπουλος και Γιάννης Ζαμπάς ίδρυσαν την Electryone AI το 2023, καθώς, έχοντας και οι δύο υπόβαθρο συνεργασίας με κορυφαίες εταιρείες στο Λονδίνο, όπως η Meta, η Palantir, η McKinsey και η Deloitte, ήθελαν να αξιοποιήσουν αυτή την εμπειρία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Έτσι, δημιούργησαν μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει σε εταιρείες ενέργειας να σχεδιάζουν και να λανσάρουν νέα έξυπνα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργειακές συσκευές, όπως ηλεκτρικά οχήματα, αντλίες θερμότητας και οικιακές μπαταρίες. "Σήμερα, πολλές εταιρείες ενέργειας παραμένουν προσκολλημένες σε παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, ανταγωνιζόμενες κυρίως στη βάση της τιμής. Αυτή η προσέγγιση συχνά οδηγεί σε χαμηλά περιθώρια κέρδους, περιορισμένη διαφοροποίηση προϊόντων και χαμηλά ποσοστά αφοσίωσης πελατών", εξηγεί ο κ. Ζαμπάς στο Capital.gr. "Η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες που διαχειρίζονται έξυπνα την κατανάλωση, την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας, βοηθώντας τους πελάτες να μειώσουν σημαντικά το κόστος, αλλά και να ξεκλειδώσουν νέες ροές εσόδων”.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα των υπηρεσιών που προσφέρει η Electryone AI είναι η έξυπνη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Όταν ένας πελάτης επιστρέφει στο σπίτι και συνδέει το αυτοκίνητό του στην πρίζα, η πλατφόρμα της Electryone AI δίνει εντολή στο EV να μην ξεκινήσει να φορτίζει αμέσως. Αντίθετα, οι αλγόριθμοι της εταιρείας εντοπίζουν τις ώρες που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερο και προγραμματίζουν αυτόματα τη φόρτιση για αυτές τις ώρες, εξοικονομώντας στον πελάτη έως και 500 ευρώ τον χρόνο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δυνατότητα μετατροπής οποιασδήποτε εγκατεστημένης μπαταρίας σε έξυπνη μπαταρία. Με βάση προβλέψεις για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, την οικιακή κατανάλωση και τις τιμές ενέργειας, η πλατφόρμα φορτίζει την μπαταρία όταν η ενέργεια είναι φθηνή και την αποσυνδέει όταν οι τιμές είναι υψηλές, επιτρέποντας ακόμη και την εξαγωγή ενέργειας στο δίκτυο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τους λογαριασμούς των πελατών τους ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα.
"Η πλατφόρμα μας διαχειρίζεται όλη την πολυπλοκότητα της σύνδεσης, διαχείρισης και βελτιστοποίησης αυτών των διαφορετικών συσκευών, καθιστώντας ευκολότερο για τις ενεργειακές εταιρείες να προσφέρουν αυτές τις νέες, κερδοφόρες υπηρεσίες. Με την τεχνολογία μας, οι εταιρείες μπορούν να μετατραπούν από απλούς προμηθευτές ενέργειας σε παρόχους υπηρεσιών Energy-as-a-Service," προσθέτει ο συνιδρυτής της Electryone AI.
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Η Electryone AI έχει έδρα στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται σε Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο, με μια ομάδα οκτώ ατόμων. Η πλατφόρμα της έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη ενεργειακών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Η Ελλάδα αποτελεί επίσης σημαντική αγορά για την εταιρεία, κυρίως λόγω της επικείμενης διάθεσης έξυπνων μετρητών. Το τέλος του net-metering στην Ελλάδα αναμένεται επίσης να ενισχύσει την υιοθέτηση λύσεων αποθήκευσης, ειδικά καθώς οι τιμές των μπαταριών συνεχίζουν να πέφτουν.
Μάλιστα, η Electryone AI βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με αρκετές εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα για πιθανές συνεργασίες, ενώ στα σχέδιά της βρίσκεται και η δημιουργία ομάδας στη χώρα μας, ώστε να αξιοποιήσει το τοπικό ταλέντο.
Το προηγούμενο καλοκαίρι, η εταιρεία ολοκλήρωσε τον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας 700.000 δολάρια από angel investors και VCs από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι Center Street Partners από τη Νέα Υόρκη, Silence VC από την Ισπανία και Genesis Ventures από την Ελλάδα. Ο κ. Ζαμπάς αποκαλύπτει ότι η εταιρεία σχεδιάζει έναν ακόμη γύρο χρηματοδότησης τους επόμενους μήνες.
Είσοδος σε ΗΠΑ και Αυστραλία
Στο πλαίσιο της διεθνούς της επέκτασης, η Electryone AI βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εισέλθει στις αγορές των ΗΠΑ και της Αυστραλίας το 2025, με στόχο τη διαχείριση 10 εκατομμυρίων συσκευών μέσω της πλατφόρμας της μέχρι το 2030.
Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται στην ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας, του εικονικού σταθμού παραγωγής ενέργειας (VPP), που θα επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν χιλιάδες ενεργειακές συσκευές των πελατών τους και να δημιουργούν μια μεγάλη εικονική μονάδα, η οποία θα βοηθά στην εξισορρόπηση του δικτύου. Για παράδειγμα, σήμερα όταν υπάρχει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, ο διαχειριστής συνήθως καλεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και τους ζητά να αυξήσουν την παραγωγή. Η τεχνολογία της Electryone AI θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να αντικαταστήσουν αυτές τις μονάδες ορυκτών καυσίμων με χιλιάδες ενεργειακές συσκευές, όπως EV και οικιακές μπαταρίες, που μπορούν είτε να εξάγουν ενέργεια στο δίκτυο είτε να μειώσουν τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του δικτύου. "Είμαστε βέβαιοι ότι η πλατφόρμα μας θα είναι ένας από τους καταλύτες για την πλήρη εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από το δίκτυο μέχρι το 2030”, καταλήγει ο κ. Ζαμπάς.