Global Wealth: Τα σχέδια για είσοδο στο Χρηματιστήριο, εξαγορές και διεθνή επέκταση

Global Wealth: Τα σχέδια για είσοδο στο Χρηματιστήριο, εξαγορές και διεθνή επέκταση

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε εξαγορές εταιρειών και στην επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο, στρέφει την προσοχή της η Global Wealth, η νέα εταιρεία που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση της Wealth Avenue, της GMM Global Money Managers AIFM (GMM AIFM) και της GMM Global Money Managers.

Με μια επενδυτική βάση άνω των 2.800 επενδυτών και κεφάλαια υπό διαχείριση που αγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ, η Global Wealth στοχεύει να κατακτήσει τη διεθνή αγορά και να αποδείξει ότι μια εταιρεία από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η "γέννηση” της Wealth Avenue

Η ιδέα για τη δημιουργία της Wealth Avenue "γεννήθηκε” από την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε ανθρώπους που διαθέτουν μικρά κεφάλαια να επενδύσουν, αποφεύγοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη γνώσεων και
εμπειρίας.

"Είδα ότι τα ακίνητα για τον Έλληνα είναι μια σοβαρή βάση. Έτσι, σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα άτυπο fund για μικροεπενδυτές στα ακίνητα”, λέει στο Capital.gr ο Αλέξιος Βανδώρος, ένας εκ των συνιδρυτών της Wealth Avenue.

Όπως εξηγεί, αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα λόγω του θεσμικού πλαισίου.

Τότε, ο Λευτέρης Κοντός (σ.σ. ο δεύτερος συνιδρυτής της Wealth Avenue), με τον
οποίο γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρότεινε τη δημιουργία μιας
εταιρείας με σκοπό την εισαγωγή της σε ένα μικρό χρηματιστήριο, προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια για τους μετόχους. Έτσι, ιδρύθηκε η Wealth Avenue, με στόχο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. "Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χώρα, όχι για φορολογικούς λόγους, καθώς η εταιρεία φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά διότι το θεσμικό πλαίσιο εκεί κινείται πιο γρήγορα”, διευκρινίζει ο κ. Βανδώρος.

"Το κομμάτι της εισαγωγής είχε να κάνει με το να μαζέψουμε έναν ‘κουμπαρά’ χρημάτων”, εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Κοντός.

Η Wealth Avenue εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 2022 και κατάφερε να αντλήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ από μικροεπενδυτές, ενώ στα δύο χρόνια που είναι εισηγμένη έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια βάση περίπου 300 επενδυτών. Με αυτά τα κεφάλαια, η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει projects στον τομέα του real estate, κυρίως στο κομμάτι των οικιστικών ακινήτων.

Η συγχώνευση

Όπως λένε οι δυο ιδρυτές, οι συζητήσεις με τις GMM ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο. Αυτή η κίνηση δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική στρατηγική, αλλά ένα "game changer" όπως τονίζει ο κ. Κοντός. "Αν θέλεις να πας γρήγορα, προχωράς μόνος σου, αλλά αν θέλεις να πας μακριά, προχωράς μαζί με άλλους”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός.

Η συμφωνία για τη συγχώνευση, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από 10 μήνες διαπραγματεύσεων, είχε ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη και την αύξηση της αξίας για τους μετόχους της Wealth Avenue.

Τα σχέδια για το χρηματιστήριο

Αφού εγκριθεί η συγχώνευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η νέα οντότητα προετοιμάζεται να κάνει uplisting στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει άμεσα το κομμάτι της διαδικασίας του dual listing στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει να επεκταθεί σε νέες αγορές και να γίνει πιο "ηλεκτρονικοποιημένη”. "Οι 300 δικοί μας επενδυτές και οι περίπου 3.000 μεριδιούχοι των funds που έχουν οι GMM, θα αποτελέσουν την αρχική μας βάση.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει όριο και θέλουμε να αποδείξουμε ότι μια εταιρεία από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Δεν θα αφήσουμε το παραδοσιακό κομμάτι του fund management, αλλά υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν μπορεί να αρνηθεί τις αλλαγές. Άρα, αν κάποιος θέλει να εξελιχθεί, πρέπει να λάβει τα μηνύματα της αγοράς κι εμείς αυτό πάμε να κάνουμε”, τονίζει ο κ. Κοντός.

Εναλλακτικοί τομείς επενδύσεων

Η Global Wealth PLC δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της διαχείρισης των παραδοσιακών αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα και στο real estate (μέσω της Wealth Avenue), αλλά στρέφει τη στρατηγική της και σε
εναλλακτικούς τομείς επενδύσεων, όπως η πράσινη ενέργεια, και ιδιαίτερα τα υδροηλεκτρικά projects, ο ξενοδοχειακός κλάδος, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή, και ιδιαίτερα η ελαιοκομία. Ο κ. Κοντός τονίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να
πολλαπλασιάσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία και νέες ευκαιρίες για συνεπενδύσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βανδώρο, βασικός στόχος είναι η εταιρεία να αρχίσει να δίνει σταδιακά μερίσματα.

Σε ποιους τομείς ακινήτων εστιάζει

Η Wealth Avenue δραστηριοποιείται σε δύο τομείς του real estate. Ο πρώτος αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και ο δεύτερος την ανέγερση νέων οικοδομών, είτε με αντιπαροχή είτε με αγορά οικοπέδων, ενώ αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει στα σκαριά δύο οικοδομές.

Όσον αφορά στους τύπους των ακινήτων στους οποίους επικεντρώνεται η εταιρεία, παραμένουν κυρίως τα οικιστικά, αλλά, πλέον, με την Global Wealth, "κοιτάζει” πιο έντονα και κάποια τουριστικά και ξενοδοχειακά projects.

Ο κ. Βανδώρος χαρακτηρίζει "στρεβλή” την άποψη ότι στην ελληνική αγορά υπάρχει "φούσκα”. Όπως τονίζει, στην πραγματικότητα, δεν χτίζονται πολλά ακίνητα ακόμη, με τον αριθμό αδειών να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το 2006. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει εγχώρια ζήτηση ενώ δεν υπάρχει απόθεμα σε καινούρια ακίνητα χτισμένα από το 2008 μέχρι το 2020. Παράλληλα, ο συνιδρυτής της Wealth Avenue αναφέρει ότι παγκοσμίως παρατηρείται ενδιαφέρον για οικιστικά projects στην Ελλάδα, και όχι μόνο λόγω Golden Visa.

Εξαγορές και διεθνοποίηση

Όπως τονίζει ο κ. Κοντός, η ανάπτυξη της εταιρείας δεν τελειώνει με το deal.

Αντίθετα, η Global Wealth τώρα ξεκινά να χτίζει το μέλλον της, με στόχο να κατακτήσει τη διεθνή αγορά.

Το όραμα των ιδρυτών είναι να επεκτείνουν την εταιρεία μέσω εξαγορών άλλων επιχειρήσεων, τόσο στον τομέα του fund management όσο και γενικότερα στον τομέα των επενδύσεων και των ακινήτων. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι διαθέτει ένα pool μετοχών που θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με εταιρείες. "Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι είμαστε πάρα πολύ ‘διψασμένοι’ για εξαγορές”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια, η εταιρεία θέλει να ανεβάσει ταχύτητα στο κομμάτι του real estate, να υλοποιήσει περισσότερα projects και να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία που "τρέχουν”, όπως το ΕΣΠΑ. Επίσης, στα πλάνα της είναι η απόκτηση αδειών EMI (electronic money institution) και CASP (Crypto-Asset Service Provider).

Ένα σημαντικό μέρος του οράματος της Global Wealth αφορά και την ενδυνάμωση των μικρών επενδυτών μέσω της εκπαίδευσής τους. Ταυτόχρονα, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα δίνει στους επενδυτές πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά προϊόντα που διαθέτει ο όμιλος.

"Μέρος του οράματός μας είναι, μέσα από τις εξαγορές, να δώσουμε τη δυνατότητα σε άλλες εταιρείες να έρθουν στο άρμα μας και να κατευθυνθούμε μαζί στην παγκόσμια αγορά. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε άλλες εταιρείες να ανοίξουν τα φτερά τους και να βγουν εκτός συνόρων. Αυτό είναι το όραμα και το στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε”, καταλήγει ο κ. Κοντός.

Περισσότερα από Forbes

Ξέρετε πώς θα τελειώσει η "φούσκα" της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα μαγαζί-γωνία σε εξαιρετικό σημείο μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση - αλλά μόνο στη σωστή τιμή.