Του Bill Conerly
Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ράλι 16% το τελευταίο τρίμηνο. Όμως ένα ράλι τριών μηνών δεν προμηνύει απαραίτητα σταθερές ανοδικές κινήσεις, ούτε δικαιολογεί από μόνο του μια μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική. Το ράλι δεν έχει απαραίτητα ολοκληρωθεί. Στο παρελθόν, ο χρυσός έχει διατηρήσει το ανοδικό momentum για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εν ολίγοις, δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει στο μέλλον ο χρυσός. Ή έστω, εγώ δεν ξέρω και είμαι καχύποπτος απέναντι σε όσους ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι είναι γνώστες του θέματος
Το πιο πάνω διάγραμμα παρουσιάζει τη μακροπρόθεσμη ιστορία των τιμών του χρυσού. Τα καλά νέα: αν ένας πρόγονός σας είχε αγοράσει μια ουγγιά χρυσού το 1800, θα του είχε στοιχίσει 19,39 δολάρια. Αν κληρονομήσετε αυτή την ουγγιά αυτόν τον μήνα, θα έχετε περίπου 2.300 δολάρια. Τα κακά νέα: το +2,1% ετησίως είναι πολύ κακή μακροπρόθεσμη απόδοση, και πολύ χαμηλότερη από μια επένδυση στο χρηματιστήριο. Αν προσαρμόσουμε τα μεγέθη στον πληθωρισμό, η απόδοση είναι του χρυσού είναι μικρότερη του 1% ετησίως.
Ξαναδείτε το γράφημα και σκεφτείτε πόσο έχει διακυμανθεί η αξία αυτής της ουγγιάς. Στις αρχές του 1800 η ουγγιά φαινόταν πολύτιμη ακόμα και για το εγγόνι του αγοραστή. Μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, η αγοραστική δύναμη της μειώθηκε μέχρι και το 1971. Πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι παππούδες και γιαγιάδες σας πιθανότατα εύχονταν να είχαν πουλήσει εκείνη την ουγγιά στο απόγειο του χρυσού το 1980. Ακολούθως το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε κατά 80% μέχρι το 2001. Έκτοτε η τιμή του έχει ανακάμψει, αλλά η διαδρομή είχε σκαμπανεβάσματα. Συμπέρασμα: η επενδύση σε χρυσό δεν είναι για τους ευάλωτους.
Οι θιασώτες του χρυσού συχνά υπερθεματίζουν για την αξία του μετάλλου ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 27%, αλλά ο χρυσός έκανε άλμα της τάξης του 40%. Μεγάλο αντιστάθμισμα κινδύνου. Αλλά ο χρυσός διολίσθησε το επόμενο έτος και δεν ανέκτησε την προ του Εμφυλίου αγοραστική του δύναμη για 19 χρόνια. Η ιστορία είναι πιο περίπλοκη. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται, συνήθως ξεκινούν με αντισταθμιστικές κινήσεις. Στη συνέχεια, όμως, τροφοδοτείται μια κερδοσκοπική φρενίτιδα. Το αποτέλεσμα είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές του χρυσού να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μεταβολές του πληθωρισμού.
Ενώ ο πληθωρισμός επιτάχυνε το 2021-22, οι τιμές του χρυσού παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες την ίδια περίοδο. Το κίτρινο μέταλλο δεν δικαιολόγησε τον τίτλο του αντισταθμίσματος για τον πληθωρισμό. Τον Οκτώβριο του 2020, πρότεινα εξεταστεί ο χρυσός ως επενδυτικό αντιστάθμισμα για τον πληθωρισμό. Δύο χρόνια μετά επαναξιολόγησα την πρότασή μου: "Ο χρυσός βρισκόταν στα 1.905 δολάρια την ημέρα πριν από τη δημοσίευση του [πρώτου] άρθρου. Δύο χρόνια μετά είναι στα 1.621 δολάρια, έχοντας χάσει το 15% της αξίας του". Η καλύτερη διαπίστωση -εκ των υστέρων- ήταν: "Δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο που να αντισταθμίζει στα σίγουρα τον πληθωρισμό..."
Το πρόσφατο ράλι ίσως οφείλεται στις αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες χωρών που θέλουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί, επισήμανε σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Οι κυρώσεις περιορίζουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης χρημάτων εντός ή εκτός των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις, αλλά ο χρυσός μπορεί πάντα να μεταφερθεί. Τα στοιχεία που αναφέρονται μπορεί να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι αρκετά ήπια. Δεδομένης της πληθώρας των παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Αν η άποψη αυτή για τον αντίκτυπο των κυρώσεων έχει βάση, τι σημαίνει τότε για την τιμή του χρυσού στο μέλλον; Οι κυρώσεις έρχονται και παρέρχονται μαζί με τις διεθνείς εντάσεις και την τάση των χωρών να χρησιμοποιούν το όπλο των κυρώσεων. Ο παράγοντας αυτός φαίνεται απίθανο να προκαλέσει μόνιμες αυξήσεις της τιμής του χρυσού, ή ακόμη και ένα μόνιμα υψηλότερο επίπεδο τιμής. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να συμβάλει στη μεγάλη μεταβλητότητα του χρυσού τους επόμενους μήνες. Ποτέ δεν ήταν εύκολο να προβλέψεις την τιμή του χρυσού και σήμερα φαίνεται πως αυτός ο "χρησμός" είναι πιο σκοτεινός από ποτέ.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος