Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Να στελεχώσει την ομάδα της με τα καλύτερα ταλέντα της αγοράς, στοχεύει, μετά την εξασφάλιση μιας νέας χρηματοδότησης ύψους 16 εκατ. δολ. η Harbor Lab, μια ελληνική εταιρεία ναυτιλιακού λογισμικού που εκσυγχρονίζει τις παραδοσιακές λογιστικές πρακτικές και μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται τα λιμενικά τους έξοδα.
Επιπλέον, όπως δήλωσε στο Capital.gr ο ιδρυτής και CEO της Harbor Lab, Αντώνης Μαλαξιανάκης, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο στην τεχνολογία της και να εξελίξει το λογισμικό της μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Machine Learning. Στόχος της είναι να αυτοματοποιήσει πλήρως τις διαδικασίες ανάλυσης και επαλήθευσης των χρεώσεων στα εξοδολόγια, με μια απλή ψηφιοποίηση και ανάγνωση του PDF αρχείου.
"Μελλοντικά θέλουμε να μη χρειάζεται άνθρωπος να ελέγχει πια αυτά τα τιμολόγια, αλλά το εργαλείο να τα υπολογίζει όλα για εκείνους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε πιο σημαντικές αποφάσεις για τη δουλειά τους. Ένας χρήστης πριν από τη Harbor Lab μπορούσε να διαχειριστεί καλά 6 πλοία· με τη χρήση της πλατφόρμας μπορεί να διαχειριστεί 50 πλοία και, μετά τις αναβαθμίσεις που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε, στοχεύουμε να χρειάζεται ένας άνθρωπος ανά 300 πλοία”, αναφέρει ο κ. Μαλαξιανάκης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η Harbor Lab προέβη πρόσφατα και στην εξαγορά δύο λογισμικών προϊόντων, των SOFeXchange και DEMeXchange.
Τα οφέλη για τις ναυτιλιακές εταιρείες
H Ηarbor Lab ιδρύθηκε το 2020 από τον Αντώνη Μαλαξιανάκη, με στόχο να προσφέρει στις ναυτιλιακές εταιρείες ένα "έξυπνο” λογισμικό που αυτοματοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου των εξόδων ελλιμενισμού (disbursements accounting - DΑs).
Σύμφωνα με τον κ. Μαλαξιανάκη, τα συγκεκριμένα έξοδα, που αφορούν λιμενικά τέλη, έξοδα ρυμούλκησης, κόστη για λάντζες, πιλότους, αλλαγές πληρωμάτων κ.λπ., αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο μιας ναυτιλιακής εταιρείας. "Σε κάθε λιμάνι, terminal, berth και ανάλογα με το είδος πλοίου, τις διαστάσεις του, τον χρόνο που θα παραμείνει στο λιμάνι για να φορτώσει ή εκφορτώσει κ.ά., αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική. Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται ο υπολογισμός του κόστους είναι πολλοί και η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, με μεγάλη γραφειοκρατία”, εξηγεί ο ιδρυτής της Harbor Lab. "Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 πλοία στη θάλασσα. Το καθένα από αυτά ξοδεύει περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια για τα λιμενικά του έξοδα. Άρα είναι μια αγορά που κοστολογείται πάνω από 130 δισ. δολάρια. Τα έξοδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η μία εκ των οποίων αφορά το κομμάτι των λιμενικών εξόδων. Είναι σαν να διαχειρίζεστε ένα πάρκινγκ και κάθε όροφος του πάρκινγκ και κάθε θέση σε κάθε όροφο να έχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Ούτε οι ναυτιλιακές ούτε και οι πράκτορες ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να πληρώσει ένα πλοίο όταν πάει σε ένα λιμάνι”.
Σε αυτό το πρόβλημα απαντά η Harbor Lab. Έχοντας συλλέξει την επίσημη τιμολογιακή πολιτική είτε της κάθε κυβέρνησης είτε της κάθε διοίκησης του λιμανιού, η Harbor Lab δημιούργησε έναν αλγόριθμο για το πώς υπολογίζονται αυτά τα έξοδα. Έτσι, η πλατφόρμα επιτρέπει σε μια ναυτιλιακή εταιρεία να έχει πλήρη εικόνα για το αν τα έξοδα που ο ναυτιλιακός πράκτορας ανέφερε ότι πρέπει να πληρωθούν είναι τα σωστά -αν δηλαδή δεν υπήρξε κάποια έξτρα χρέωση ή δεν προστέθηκε κάποιο έξοδο που δεν υπήρχε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Harbor Lab, με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες γλιτώνουν περίπου το 6% των λιμενικών εξόδων ανά call, το οποίο μεταφράζεται περίπου σε 4.000 δολάρια ανά port call.

Πρόσθετα εργαλεία
Το δεύτερο σημείο στο οποίο η πλατφόρμα της Harbor Lab καλείται να δώσει λύσεις είναι τα έξοδα που αφορούν όλες τις υπηρεσίες διαχείρισης του πλοίου και του πληρώματός του στο λιμάνι, όπως οι αλλαγές στα πληρώματα, τα ξενοδοχεία, οι λάντζες, τα εξαρτήματα και τα υλικά για επιδιορθώσεις - έξοδα που διαχειρίζονται οι ναυτιλιακοί πράκτορες.
Για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, η Harbor Lab έχει δημιουργήσει ένα marketplace όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να στείλουν αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους και οι πράκτορες να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Στη συνέχεια, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τους πράκτορες. Επιπλέον, με το πάτημα ενός κουμπιού, η πλατφόρμα επιτρέπει στις εταιρείες να δουν ποιος πράκτορας είναι ο πιο οικονομικός και ποιος έχει τις καλύτερες αξιολογήσεις από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες και κατόπιν να προχωρήσουν στην επίσημη ανάθεση, μέσω του marketplace.
Η πλατφόρμα της Harbor Lab βελτιστοποιεί και βελτιώνει τη διαχείριση των λιμενικών δαπανών για τις ναυτιλιακές εταιρείες, επιτρέποντας σε ένα μόνο άτομο να επιβλέπει τις πληρωμές για έως και 50 πλοία έναντι της σημερινής αναλογίας 1 προς 6 πλοία. Χρησιμοποιώντας την Harbor Lab, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να μειώσουν το περιθώριο σφάλματος από 20% σε μόλις 3% ανά επίσκεψη σε λιμάνι. Η Harbor Lab προσφέρει επίσης τον πολύτιμο έλεγχο Know-Your-Customer (KYC), ενισχύοντας την ασφάλεια στην αλληλεπίδρασή της εταιρείας διαχείρισης πλοίων με τους τοπικούς λιμενικούς πράκτορες.

Διεθνής παρουσία και νέος γύρος χρηματοδότησης
Η έδρα της Harbor Lab βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ στην εταιρεία απασχολούνται αυτή τη στιγμή 70 άτομα. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, όπως στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο, στην Κοπεγχάγη, στο Αμβούργο, στο Ρότερνταμ και στο Ντουμπάι, ώστε να βρίσκεται κοντά στους πελάτες της.
Στο πελατολόγιο της Harbor Lab περιλαμβάνονται σημαντικές εταιρείες της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως οι StarBulk S.A., Product Shipping & Trading, Kyklades Maritime Corp., Oceanbulk International, Olympic Shipping & Management, OceanGold, Goldenport, Pleiades, TMS Cardiff Gas, Signal, SwissChemGas, Queensway Navigation, αλλά και οι Oldendorff, The Great Eastern, NSB Group, TMA Bulk, μεταξύ άλλων.
Η Harbor Lab συγκέντρωσε την προηγούμενη εβδομάδα έναν γύρο χρηματοδότησης Series Α, ύψους 16 εκατ. δολαρίων, υπό την ηγεσία του ευρωπαϊκού VC Atomico. Με τη συμμετοχή των επενδυτών Notion Capital, Venture Friends, SpeedInvest και The Dock, καθώς και των νέων επενδυτών Endeavor Catalyst και TMV, ο νέος γύρος ακολουθεί ένα Seed round ύψους 6,1 εκατ. ευρώ και ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση της ελληνικής startup σε περίπου 22,5 εκατ. δολάρια. Ο εταίρος της Atomico, κ. Ben Blume, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο.