B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

B-Hydrogen: Η νέα ελληνική startup που στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ΑΠΕ

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του πράσινου υδρογόνου, στοχεύει η νέα ελληνική startup B-Hydrogen. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα της B-Hydrogen ειδικεύεται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας που συνδυάζει τη χρήση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία τοποθετούνται στρατηγικά στις επιφάνειες ταμιευτήρα των φραγμάτων. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την αξιοποίηση της περίσσειας υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα φράγματα σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια που απορροφάται από τα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να διανεμηθεί σαν προϊόν στην αγορά, με πάρα πολλές εφαρμογές, από την κίνηση μηδενικών εκπομπών οχημάτων μέχρι την παροχή καθαρών καυσίμων για βιομηχανίες και κατοικίες. 

Ιδρύτρια και CEO της B-Hydrogen είναι η Πολιτικός Μηχανικός Μελίς Μάλκο. Η ομάδα ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2022 και σήμερα αποτελείται από επτά μέλη, ενώ αναζητά διαρκώς νέους συνεργάτες από διάφορες ειδικότητες, έχοντας ως σημείο τομής το πάθος για το πράσινο υδρογόνο και την βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την εξέλιξη της έρευνας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα επιχειρηματικότητας και διαγωνισμούς πράσινης ενέργειας, όπως, μεταξύ άλλων, σε ένα πρόγραμμα μίνι επιτάχυνσης του egg – enter – grow – go της Eurobank, με τη συμμετοχή ερευνητριών και φοιτητριών στις τεχνολογίες STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), καθώς και στην τελική φάση του προγράμματος "EIT Raw Materials - Lab2Market”. 

Τον Ιούνιο 2023 η ομάδα έλαβε την 1η τιμητική διάκριση στην κατηγορία "GreenTech” από τη Θερμοκοιτίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, Duth Innovation Hub. Μόλις έναν μήνα αργότερα, συμμετείχε στο πρώτο Hydrogen Summer School στην Κοζάνη, όπου η Μελίς Μάλκο, μαζί με την Κασσάνδρα Καρτεράκη, Co-Founder και COO της B-Hydrogen, διεξήγαγαν ένα επιτυχημένο Workshop με θέμα "How to create a H2 StartUp Company”. Η σημαντικότερη στιγμή για την ομάδα, ωστόσο, ήταν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν η Μελίς Μάλκο βραβεύτηκε με το βραβείο "Best Mentor Award" στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πράσινης καινοτομίας "GreenTech Challenge". Αυτός ο τίτλος ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση της B-Hydrogen στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, υπό την αιγίδα της UNESCO, για την πράσινη καινοτομία και κυκλική οικονομία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

B-Hydrogen

Στοχεύει σε χρηματοδότηση 

Όπως δήλωσε στο Capital.gr η κυρία Καρτεράκη, η ομάδα δραστηριοποιείται κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή, η B-Hydrogen έχει καταφέρει να έχει ένα γεμάτο τεύχος μελέτης και στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας της, με απώτερο στόχο την εφαρμογή της σε φράγματα του ελλαδικού και μη χώρου. Όπως διευκρινίζει η κα Καρτεράκη, το project μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς περιορισμούς, σε πολλά φράγματα συνεχόμενης ροής. "Αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή φραγμάτων και χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, παρουσιάζουμε μια οικολογικά συνειδητή λύση που ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για πράσινο υδρογόνο και εκμεταλλεύεται έξυπνα το διευρυμένο δυναμικό της αγοράς”, αναφέρει. 

Πρωταρχικός στόχος της B-Hydrogen είναι να εδραιωθεί στην Ελλάδα, όμως στα μελλοντικά της σχέδια είναι η επέκταση και στην Ευρώπη, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. "Το πράσινο υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, καθώς προωθεί βιώσιμες λύσεις στη μεταφορά και την ενέργεια ενώ μειώνει τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα”, καταλήγει η κυρία Καρτεράκη. 
 

Περισσότερα από Forbes

Endor Labs: Η startup κυβερνοασφάλειας με ελληνικές ρίζες που έχει σηκώσει πάνω από 160 εκατ. δολ.

Σημαντικό μέρος της ερευνητικής ομάδας έχει ελληνική καταγωγή.

Motor Oil Hellas: Στα 6,3 δις ευρώ τα κέρδη από το 2001 - Πόσα πλήρωσε για φόρους, μερίσματα και επενδύσεις

Μεγέθη που… ζαλίζουν παρουσίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Τζαννετάκης.

Pod Network: Η Web3 startup με ελληνικό DNA που άντλησε 10 εκατ. δολ. και ανοίγει γραφείο στην Ελλάδα

Στο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν και Έλληνες angel investors, όπως ο Απ. Αποστολάκης.

Startups: Περισσότερες οι "γεννήσεις" νέων μονόκερων το 2024

Ο πιο πολύτιμος νέος μονόκερος του 2024 ήταν η xAI του Έλον Μασκ, που "μπήκε" στη λίστα με αποτίμηση 24 δισ. δολ.

Εθνική Τράπεζα: Πώς προσφέρει σταθερή τιμή ρεύματος σε παραγωγούς - καταναλωτές – Στα ύψη οι ενεργειακές χρηματοδοτήσεις

Μερίδιο άνω του 30% στις χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ θέλει να διατηρήσει η Εθνική τα επόμενα χρόνια.

Φρέσκο χρήμα για τις ελληνικές startups

Η ισορροπία στην κατανομή της χρηματοδότησης δείχνει ότι το εγχώριο οικοσύστημα είναι πλέον ικανό να υποστηρίζει εταιρείες σε κάθε στάδιο.

Startups: Οι "hot" κλάδοι του 2025 και οι νέες τάσεις στις χρηματοδοτήσεις

Τα VCs εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025, βασιζόμενα στις καλύτερες συνθήκες που αναμένονται για τις αγορές M&A και IPOs.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.