Welcome Pickups: Εξετάζει εξαγορές η ελληνική startup που αναβαθμίζει τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών

Welcome Pickups: Εξετάζει εξαγορές η ελληνική startup που αναβαθμίζει τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στην περαιτέρω επέκτασή της σε νέες αγορές, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, για το επόμενο διάστημα η Welcome Pickups, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο απορρόφησης άλλων μικρότερων παικτών σε τοπικές αγορές. 

Η Welcome Pickups είναι μια ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2015 με στόχο να αναβαθμίσει και να εξατομικεύσει τις υπηρεσίες μεταφοράς για τους ταξιδιώτες, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία σε Ελλάδα και εξωτερικό που προσφέρει μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Welcome Pickups είναι επικερδής, ενώ το 2023 σημείωσε αύξηση των εσόδων της κατά 80%. "Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε επενδυτικά χρήματα και δεν θα ξαναχρειαστούμε, εκτός και αν το αποφασίσουμε εμείς”, τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Capital.gr ο founder και CEO της Welcome Pickup, Αλέξανδρος Τρίμης, εξηγώντας πως αν η εταιρεία αποφάσιζε να "σηκώσει” άλλα χρήματα θα ήταν για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους στόχους, όπως οι εξαγορές άλλων εταιρειών. Σημειωτέον ότι η startup έχει ήδη αντλήσει περίπου 11 εκατ. ευρώ από προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης. 

Τι κάνει η Welcome Pickups 

Ο Αλέξανδρος Τρίμης, παρότι σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δεν επέλεξε ποτέ να ασχοληθεί με τον τομέα των κατασκευών. Αποφάσισε να μεταβεί στην Αμερική, όπου σπούδασε Διοίκηση για Μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε εταιρείες τεχνολογίας, μέχρι το 2012, όταν ίδρυσε το πρώτο του startup, το "dopios.com” -μια πλατφόρμα που προσέφερε στους τουρίστες που επισκέπτονταν την Αθήνα την ευκαιρία να ζήσουν όπως ντόπιοι, λαμβάνοντας συμβουλές από κατοίκους της πόλης.

Το 2015, συνεργάστηκε με τον Σάββα Γεωργίου για τη δημιουργία της Welcome Pickups. Η Welcome Pickups αποσκοπεί στη διευκόλυνση και την εξατομίκευση των ταξιδιωτικών μετακινήσεων, προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς από αεροδρόμια, λιμάνια και άλλα σημεία. Η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες να κλείσουν και να προπληρώσουν τις μεταφορές τους, γνωρίζοντας και επικοινωνώντας με τον οδηγό τους πριν από την άφιξή τους. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ο οδηγός παρέχει στον πελάτη πληροφορίες για την πόλη και τα αξιοθέατά της. 

"Ο ‘Welcome οδηγός’ είναι ουσιαστικά ο πρώτος άνθρωπος που βλέπει ο τουρίστας στην πόλη και λειτουργεί σαν πρεσβευτής της. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει ο οδηγός ένας φίλος του ταξιδιώτη στην πόλη, παρέχοντάς του προτάσεις και συμβουλές για μοναδικές εμπειρίες”, προσθέτει ο κ. Τρίμης. Οι "Welcome οδηγοί" είναι επαγγελματίες με κατάλληλες δεξιότητες, όπως καλή γνώση Αγγλικών, τους οποίους η Welcome Pickups επιλέγει είτε μέσω ατομικών συνεντεύξεων και training, είτε μέσω συνεργασιών με μικρές εταιρείες. 

Επιπλέον, η εφαρμογή προσφέρει τη δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει τον ίδιο οδηγό και για άλλες εκδρομές και περιηγήσεις εντός και εκτός της πόλης.

Στόχος οι 350 προορισμοί έως τα τέλη 2024 

Η Welcome Pickups έχει επί του παρόντος παρουσία σε περίπου 100 χώρες και συγκεκριμένα σε 235 προορισμούς, έχοντας ανοίξει πρόσφατα την αγορά της Ιαπωνίας. Η εταιρεία έχει εστιάσει κυρίως στην κεντρική, λατινική και Βόρεια Αμερική, ενώ πρόσφατα πρόσθεσε την πόλη της Καλαμάτας στο δίκτυό της στην Ελλάδα. Στόχος της Welcome Pickups είναι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς να φτάσει τους 350 προορισμούς και να εξυπηρετήσει 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών με περισσότερα από 2.500 ξενοδοχεία, με τρεις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aegean, αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρήσεις ενοικίασης διακοπών κ.ο.κ. 

Η ομάδα της Welcome Pickups αποτελείται αυτή τη στιγμή από 110 άτομα, εκ των οποίων οι 60 εργάζονται στην Αθήνα και υπόλοιποι σε όλο τον κόσμο, μέσω τηλεργασίας, καθώς και σε ένα μικρό γραφείο που λειτουργεί η εταιρεία στη Βαρκελώνη. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της ομάδας της, περίπου κατά 30% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εξάλλου, όπως τονίζει ο κ. Τρίμης, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση του ταλέντου και θέλει να προσφέρει ευκαιρίες σε Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επαναπατριστούν. 

Επόμενα σχέδια 

Όπως επισημαίνει ο κ. Τρίμης, το επόμενο διάστημα η Welcome Pickups θα επικεντρωθεί στην αύξηση των προορισμών της, στη διεύρυνση των συνεργασιών της, στη συνεχή βελτίωση της υπηρεσίας της και στην ανάπτυξη της υπηρεσίας sightseeing. "Βασική μας αποστολή είναι να κάνουμε τον κόσμο πολύ πιο εύκολο για να τον εξερευνήσουμε. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να εξυπηρετήσουμε τους σημερινούς ταξιδιώτες αλλά και τους ανθρώπους που φοβούνται να ταξιδέψουν λόγω των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσουν", τονίζει. 

"Ένα κομμάτι που θέλουμε να δουλέψουμε είναι να πάρουμε τη γνώση των οδηγών για τις πόλεις και να την κάνουμε διαθέσιμη με έναν προσωποποιημένο τρόπο στους ταξιδιώτες. Να γίνει η υπηρεσία όλο και περισσότερο προσωποποιημένη και να καλύπτει ένα μεγαλύτερο φάσμα εμπειριών μέσα στην πόλη”, καταλήγει ο κ. Τρίμης.