Ο ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου ως το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα παγκόσμιο πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές.
Οι περικοπές - που στα χαρτιά ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις αντιπροσώπων της ομάδας στο Bloomberg οι οποίοι κράτησαν την ανωνυμία τους.
Η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής της ομάδας, κάνει το ήμισυ της υποσχεθείσας μείωσης.
Traders και αναλυτές περίμεναν ευρέως την παράταση, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητη για να αντισταθμιστεί η εποχική στασιμότητα στην παγκόσμια κατανάλωση καυσίμου και η ραγδαία αύξηση της παραγωγής από τους ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ+, κυρίως τους Αμερικανούς.
Η αβεβαιότητα των οικονομικών προοπτικών της Κίνας ενισχύει την ανάγκη για προσοχή.
Σταθερές οι τιμές στα 80 δολάρια φέτος
Η άφθονη προσφορά έχει σταθεροποιήσει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, ακόμη και όταν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί προβλήματα στην περιφερειακή ναυτιλία.
Αν και αυτό προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές μετά από μια τριετία ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, οι τιμές είναι λίγο χαμηλές για πολλά κράτη που μετέχουν στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους εταίρους τους.
Το Ριάντ χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι, καθώς δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν οικονομικό μετασχηματισμό που καλύπτει φουτουριστικές πόλεις και αθλητικά τουρνουά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ο μεγαλύτερος εταίρος του στη συμμαχία, η Ρωσία, επιδιώκει επίσης υψηλά έσοδα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι κάνουν Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία
Τον πρώτο μήνα του 2024, οι περικοπές στην παραγωγή δεν έφτασαν τον στόχο των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, επειδή το Ιράν και το Καζακστάν άντλησαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις ποσοστώσεις τους, αν και υποσχέθηκαν ότι αργότερα θα βελτιώσουν τη συμμόρφωση και μάλιστα θα αντισταθμίσουν τυχόν αρχική υπερπαραγωγή.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει επιδείξει πολύ ανάμεικτες επιδόσεις. Μόλις πρόσφατα εφάρμοσε πλήρως τις περικοπές παραγωγής που είχε υποσχεθεί να κάνει πριν ένα χρόνο. Τον Ιανουάριο, η Μόσχα μείωσε τις εξαγωγές αργού όπως είχε συμφωνηθεί κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά παραμένει ασαφές τι έκανε σχετικά τις αποστολές διυλισμένων καυσίμων που είχε επίσης υποσχεθεί να μειώσει.