Tukana: Αποκτά εξωστρέφεια και στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης

Tukana: Αποκτά εξωστρέφεια και στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η απόκτηση εξωστρέφειας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Tukana - μια εφαρμογή που βοηθάει ιδιώτες και επιχειρήσεις να διαχειριστούν τα οικονομικά τους - ενώ σύντομα ετοιμάζεται να βγάλει live ένα νέο καινοτόμο εργαλείο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Δημήτρης Πετρίλης, co-founder και CEO της Tukana, πρόκειται για τη δυνατότητα να προτείνει η εφαρμογή στον χρήστη - βάσει του συναλλακτικού του προφίλ - εναλλακτικές επιχειρήσεις για να βελτιώσει τα οικονομικά του. Για παράδειγμα, αν η εφαρμογή "δει”, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, ότι ο χρήστης ξοδεύει πολλά στο ρεύμα, θα του προτείνει έναν συνεργαζόμενο πάροχο ενέργειας. Επιπλέον, ο χρήστης θα λάβει και cash back - θα κερδίζει δηλαδή όχι μόνο σε εξοικονόμηση κόστους αλλά και σε μετρητά.

Η ίδρυση και το pivot 

Η Tukana ιδρύθηκε το 2014, αρχικά ως Infin8 και με κύρια δραστηριότητα το IT Strategy Consulting σε τράπεζες, κυρίως του εξωτερικού. Ωστόσο, το 2017, οι ιδρυτές της είδαν μια νέα ευκαιρία που δημιουργούσε η νέα κοινοτική οδηγία PSD2, η οποία θα "ανάγκαζε” τις τράπεζες να παρέχουν πληροφορίες για λογαριασμούς των πελατών τους και θα επέτρεπε τις συναλλαγές μέσω τρίτων. "Είδαμε μια τεράστια ευκαιρία κι έτσι το 2017 αποφασίσαμε να κάνουμε pivot. Τότε δημιουργήσαμε μια εφαρμογή, η οποία ενοποιούσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες απ’ όλες τις τράπεζες”, αναφέρει ο κ. Πετρίλης.

Η εταιρεία σύντομα παρείχε τη δυνατότητα και για υλοποίηση συναλλαγών. Μέχρι να εφαρμοστεί τελικά η PSD2, η εταιρεία έκανε development του προϊόντος της, οπότε το 2019 ήταν έτοιμη και έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που παρείχε αυτή τη δυνατότητα.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί όλους του λογαριασμούς και τις κάρτες του και να μεταφέρει χρήματα. Επιπλέον, όμως, μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του, καθώς κατηγοριοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά του, άρα και να δει πού ξοδεύει τα χρήματά του.

Το όνομα της εταιρείας άλλαξε φέτος σε Tukana και ο λόγος ήταν αυτή η αλλαγή από ένα εργαλείο διαχείρισης οικονομικών σε ένα εργαλείο που προτείνει προϊόντα που βελτιώνουν τα οικονομικά του χρήστη. 

Η εταιρεία έχει δύο πηγές εσόδων: Η μία είναι συνδρομητικά πακέτα που προσφέρουν στους χρήστες επιπλέον λειτουργίες (π.χ. απεριόριστο ιστορικό συναλλαγών), ενώ η κύρια πηγή εσόδων της είναι η πρόταση προϊόντων και υπηρεσιών -δηλαδή η συνεργαζόμενη επιχείρηση παρέχει μια προμήθεια στην εταιρεία, ένα μέρος της οποίας η εταιρεία προσφέρει πίσω στον χρήστη ως cash back και ένα μέρος το κρατά η ίδια. Οι χρήστες της εφαρμογής της Tukana είναι τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, ενώ πελάτες της θεωρούνται και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. "Ουσιαστικά κάνουμε intelligence lead generation με τη μεγάλη διαφορά ότι τους προσφέρουμε τους καλούς πελάτες του ανταγωνιστή”, διευκρινίζει ο κ. Πετρίλης. 

Live σε 6 χώρες

Η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ αυτή την στιγμή απασχολεί πέντε άτομα. 

Το 95% των χρηστών της είναι από την Ελλάδα, ενώ εκτός από την χώρα μας, η εφαρμογή είναι live σε 5 ακόμη χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ρουμανία- όπου, προς το παρόν, η εταιρεία δεν έχει προβεί ιδιαίτερα σε προωθητικές ενέργειες, κάτι που, ωστόσο, βρίσκεται πλέον στα άμεσα σχέδιά της. "Το επόμενο στοίχημα είναι να αποκτήσουμε εξωστρέφεια. Αρχικά, θέλουμε να τονώσουμε τις υπόλοιπες πέντε χώρες, στη συνέχεια να μπούμε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μετά στη Μεγάλη Βρετανία και κατόπιν όπου υπάρχουν open banking standards”,  "Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος γεωγραφικός περιορισμός. Οπότε, κάποια στιγμή ευελπιστούμε να γίνουμε… παγκόσμιοι”, προσθέτει ο CEO της Tukana.

Επόμενοι στόχοι

Στα σχέδια της εταιρείας είναι επίσης να ενδυναμώσει σύντομα το ανθρώπινο δυναμικό της, κυρίως φέρνοντας in house εξωτερικούς της συνεργάτες. Σε αυτό, θα παίξει ρόλο και μια μελλοντική χρηματοδότηση.

Η εταιρεία έχει ήδη αντλήσει 180.000 ευρώ σε angel investment και κρατική επιχορήγηση, ωστόσο για τα επόμενα βήματά της χρειάζεται κάτι… μεγαλύτερο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πετρίλης. "Θέλουμε έναν επόμενο γύρο χρηματοδότησης άνω του 1 εκατ. ευρώ που αφενός θα μας επιτρέψει να φέρουμε in house το ανθρώπινο δυναμικό αφετέρου να επενδύσουμε σε digital marketing activities, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στο εξωτερικό”.

Επίσης, επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να βγει σε μεγαλύτερη κλίμακα με το intelligence lead generation. Ένα δεύτερο "στοίχημα” είναι να γίνει η εφαρμογή μέθοδος πληρωμής "account to account”, ενώ στα ακόμη πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι να λάβει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος, ώστε να παρέχει στους χρήστες ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.