Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Σε επενδυτικό "πυρετό” βρίσκεται το Metavallon VC, που τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε την λειτουργία του δεύτερου fund του, του Metavallon ΙΙ, κάνοντας ένα πρώτο closing, με στόχο τα κεφάλαιά του να φτάσουν σταδιακά τα 40-45 εκατ. ευρώ.
Το Metavallon ΙΙ έχει υλοποιήσει ήδη την πρώτη του επένδυση, ενώ άλλες δύο επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με τον Partner του VC, Γιώργο Καραντώνη, να εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα κλείσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. "Δουλεύουμε σε ένα αρκετά καλό pipeline, έχουμε αυτή την στιγμή μια ικανοποιητική ροή από projects που εξετάζουμε”, αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Καραντώνης.
Το Metavallon VC δεν επενδύει αποκλειστικά σε εταιρείες με Έλληνες ιδρυτές, ωστόσο έχει αναλάβει την δέσμευση οι επενδύσεις του να δημιουργούν θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. "Θεωρητικά θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε εταιρείες χωρίς κανέναν Έλληνα στην ιδρυτική ομάδα, αρκεί να έχουν την διάθεση να έρθουν και να αναπτύξουν ένα κομμάτι της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα (μέσω ενός υποκαταστήματος, μιας θυγατρικής κ.ά.).
Το Metavallon VC δεν εξειδικεύεται σε κλάδους, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Καραντώνης, "η ελληνική αγορά έχει συγκεκριμένο μέγεθος και δεν είναι σε αυτό το στάδιο ωριμότητας που θα επέτρεπε να είχαμε εξειδικευμένα funds”. Ωστόσο, η εστίασή του είναι στην καινοτομία που στηρίζεται στην τεχνολογία και ιδιαίτερα σε τεχνολογίες που βρίσκονται πιο κοντά στον κλάδο ICT (Information & Communications Technology), ενώ είναι πιο εξοικειωμένο με το μοντέλο Β2Β. Το μέσο ticket αρχικής επένδυσης του Metavallon VC διαμορφώνεται στα 600 χιλ. - 1 εκατ. ευρώ.
Ως προς το στάδιο ωρίμανσης, με το καινούριο fund μειώνεται το focus στο pre seed και επικεντρώνεται περισσότερο στο seed, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρία της ιδρυτικής ομάδας.
Το Metavallon VC έχει πραγματοποιήσει δύο full exits: από την Think Silicon (η οποία εξαγοράστηκε από την Applied Materials) και από την Seervision (η οποία εξαγοράστηκε από την Q-SYS).
"Έχει αλλάξει το σκηνικό”
Ο κ. Καραντώνης επισημαίνει ότι πλέον υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το ελληνικό οικοσύστημα. "Έχει αλλάξει το σκηνικό. Όταν ξεκινήσαμε, οι ξένοι ήταν πολύ διστακτικοί να ασχοληθούν με την Ελλάδα λόγω αφενός της αρνητικής επικαιρότητας και της αστάθειας των προηγούμενων χρόνων και αφετέρου των προβλημάτων διαχείρισης που καλούνταν να αντιμετωπίσει κάποιος που ερχόταν να επενδύσει στην χώρα μας”. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εικόνα της χώρας μας έχει βελτιωθεί, χάρη στις επιδόσεις της οικονομίας και στην κυβερνητική σταθερότητα. "Πλέον όταν μιλάς για μια ελληνική εταιρεία δεν ξεκινάς με το να απολογείσαι”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραντώνης.
"Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, το κλίμα είναι πολύ πιο θετικό και υπάρχουν θετικές συνεργασίες”, λέει ο κ. Καραντώνης, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα του ελληνικού επιχειρηματικού, οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι εύκολο ξένοι επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικές νομικές οντότητες, κάτι που πολλές φορές οδηγεί αναγκαστικά στην δημιουργία μιας holding εταιρείας σε κάποια χώρα του εξωτερικού, με το νομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της οποίας οι επενδυτές είναι πιο εξοικειωμένοι.
Κλάδοι με ενδιαφέρον
Ως προς τους κλάδους που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, ο κ. Καραντώνης αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πολλή κουβέντα γύρω από το blockchain, ωστόσο το επιχειρηματικό αποτύπωμα του εν λόγω κλάδου δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο όσο αναμενόταν. "Δεν έχουμε δει ακόμη στην πραγματική οικονομία τις εφαρμογές που περιμέναμε να δούμε και την αλλαγή προς τον εκδημοκρατισμό του fintech”.
Από την άλλη, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και κινητήρια δύναμη για τις εξελίξεις και τις νέες επιτυχημένες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Καραντώνης, "είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε επενδυτικές ευκαιρίες που θα έχουν έναν ικανό ορίζοντα ανάπτυξης για να τοποθετηθούν εδώ στην Ελλάδα”.
Κλάδος που -προς το παρόν- το Metavallon VC δεν έχει επενδύσει ιδιαίτερα είναι η αγροτική οικονομία, ενώ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επένδυση στον παραδοσιακά δυνατό κλάδο της ναυτιλίας. Επίσης, ο τουρισμός είναι ένας δύσκολος κλάδος, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό από πολύ δυνατούς παίκτες. Επιπλέον, η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα είναι δομημένη σε μικρές μονάδες, κάτι που δυσκολεύει τις εταιρείες κατά την μετάβασή τους στο εξωτερικό, όταν πρέπει να… κυνηγήσουν τους μεγάλους παίκτες.
Κλάδοι που ενδιαφέρουν το Metavallon VC είναι επίσης το fintech, καθώς και η αυτοματοποίηση υπηρεσιών προς τους πολίτες.
"Σταθερά διαθέσιμα κεφάλαια”
Στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, ο κ. Καραντώνης αναφέρει ότι υπάρχουν σταθερά διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι fund managers για την σύσταση funds. Έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα με funds που βρίσκονται πλέον στην τρίτη γενιά και σταθερά προοδεύουν, αρχίζοντας να δίνουν αποδόσεις στους επενδυτές τους. "Έχει δημιουργηθεί πλέον κάτι που έχει ξεφύγει από αυτό το ευκαιριακό που συνήθως χαρακτήριζε τα πράγματα στην ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχει ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσεται και μια ομάδα αξιόλογων συναδέλφων. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν όσοι ασχολούνταν με τα venture capital funds προέρχονταν κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και δυσκολεύονταν να διαχειριστούν το ρίσκο της τεχνολογίας, σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο mix”.
"Λείπει το χρηματιστήριο”
Ωστόσο, αυτό που λείπει από αυτόν τον πλήρη χάρτη που έχει πλέον διαμορφωθεί, είναι το χρηματιστήριο, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν εναλλακτικό μέσο άντλησης κεφαλαίων, αλλά και σαν exit option για τα funds.
Επίσης, ο κ. Καραντώνης προτείνει άλλα δύο μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου στην Ελλάδα: να εστιάσουμε στο πώς θα μπορέσουμε να προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το οικοσύστημα στους ξένους επενδυτές και να σπάσουμε το όρια της ελληνικής επικράτειας και να ασχοληθούμε με την ευρύτερη περιοχή. "Ήδη εμείς συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους από τις γειτονικές χώρες, αλλά επειδή τα funds σε καθεμία από αυτές τις χώρες έχουν περιορισμούς αντίστοιχους με τους δικούς μας και ζητούν από τις startups να δημιουργήσουν όφελος στις δικές τους οικονομίες, οι συνεργασίες δεν είναι πάντα εύκολες”.
Ο κ. Καραντώνης αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα ως προς τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση του δημοσίου, που επιταχύνουν, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί. "Ακόμη βρισκόμαστε σε βρεφική κατάσταση, δεν γίναμε ξαφνικά πρωταθλητές”.
Από την άλλη, ο κ. Καραντώνης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο καλής ποιότητας και νοοτροπίας ανθρώπινο δυναμικό που έχει η Ελλάδα. "Ο Έλληνας έχει μια εσωτερική διάθεση να διακριθεί και να εξελιχθεί. Είναι στο DNA μας, ίσως επειδή είμαστε μικρή χώρα, ίσως επειδή υπάρχει αβεβαιότητα”, λέει ο κ. Καραντώνης.
Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο κ. Καραντώνης αναφέρει επίσης την καλή γνώση των αγγλικών από τους Έλληνες, αλλά και την καλή διαφορά ώρας με τις αγορές της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δουλέψουμε πάρα πολύ στενά και να εξυπηρετήσουμε μεγάλες αγορές με υπηρεσίες και προϊόντα που αναπτύσσονται εδώ.
"Πάντα συντηρητικοί οι Έλληνες”
Σχετικά με την πορεία των χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καραντώνης τονίζει ότι υπάρχει μια σταθερή παροχή χρήματος και διοχέτευση του χρήματος στην αγορά με στόχευση στην καινοτομία που βασίζεται στην τεχνολογία.
Παράλληλα, η επιβράδυνση που σημειώνεται σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, δεν δείχνει να έχει για την ώρα επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα. "Υπάρχει επιβράδυνση στις μεγάλες αγορές όπου οι αποτιμήσεις και τα κεφάλαια ήταν ιλιγγιώδη. Υπήρξε μια διόρθωση επειδή η οικονομία δεν είναι στην κατάσταση που ήταν πριν την πανδημία, τον πόλεμο κ.ο.κ. Όλοι έγιναν πιο συντηρητικοί και υπήρξε ένας εξορθολογισμός. Στην Ελλάδα ήμασταν πάντα συντηρητικοί και οι αποτιμήσεις και τα κεφάλαια κινούνταν πάντα σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα πράγματα που κάνουν τα ελληνικά startups με τις μικρές χρηματοδοτήσεις των 300-500 χιλ., αντίστοιχα startups από μεγάλες αγορές τα κάνουν με πολλαπλάσια κεφάλαια”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καραντώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στους πιο μεγάλους γύρους. Όπως τονίζει, ωστόσο, στο τέλος, οι ομάδες που αξίζουν βρίσκουν τα λεφτά που χρειάζονται.
Ο κ. Καραντώνης εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον. "Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, αλλά αν δεν έχουμε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, είμαι αισιόδοξος. Έχουμε μια ωρίμανση του οικοσυστήματος, αρκετή δραστηριότητα, exits και μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε με μεγαλύτερη έμφαση είναι να μεγαλώσουμε την φιλοδοξία των ανθρώπων”, καταλήγει ο κ. Καραντώνης.