Του Γιώργου Λαμπίρη
Αυξημένο τζίρο και μειωμένη κερδοφορία έφερε για τη Rolex στην Ελλάδα το 2022. Η εταιρεία που στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένο χρόνο αναμονής σε λίστες υποψηφίων πελατών που είχε δημιουργήσει στη βάση της προκειμένου να αποκτήσουν ένα από τα ρολόγια της, θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πραγματοποίησε και ανατίμηση σε μονοψήφιο ποσοστό στα επίπεδα του 7%, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη του τζίρου της. Την αύξηση των πωλήσεων ενίσχυσε και η αυξημένη ζήτηση για τα ρολόγια της εταιρείας.
Επί της ουσίας το 2022 έφερε πωλήσεις 82,58 εκατομμυρίων ευρώ για τη Rolex Ελλάς από 74,89 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021 με τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους να κινούνται στα 6,67 εκατομμύρια ευρώ από 9,6 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τις δύο προαναφερόμενες οικονομικές χρήσεις. Να σημειωθεί ότι το 2022 διανεμήθηκαν μερίσματα στους μετόχους της μητρικής, ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από τα κέρδη των χρήσεων 2020 και 2021.
Η ζημιά από τη ληστεία στην Κολοκοτρώνη
Η Rolex Ελλάς εκτός από αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας των ομώνυμων ρολογιών στη χώρα μας, εισάγει και τα ρολόγια Tudor. Εκτός από το δίκτυο συνεργατών λιανικής που διατηρεί με επιχειρήσεις όπως Kessaris, Serkos, Gofas στη Θεσσαλονίκη, Ρουσουνέλος στη Μύκονο και αρκετές ακόμη, λειτουργεί και δύο εταιρικά καταστήματα στις οδούς Βαλαωρίτου και Κολοκοτρώνη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι στη διάρκεια του 2022 και συγκεκριμένα λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα - 20 Δεκεμβρίου -, στο δεύτερο κατάστημα, αυτό της οδού Κολοκοτρώνη είχε σημειωθεί ένοπλη ληστεία, γεγονός που προκάλεσε οικονομική ζημία 134.720 ευρώ στην εταιρεία. Τα συγκεκριμένα ρολόγια ήταν ασφαλισμένα και αποζημιώνονται από την ασφαλιστική εταιρεία.
Περαιτέρω εξορθολογισμός των τιμών στη δευτερογενή αγορά
Tην ίδια στιγμή, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ρολόγια διάσημων ελβετικών οίκων μεταξύ αυτών και η Rolex, παρουσιάζουν σημάδια εξομάλυνσης μετά το ράλι που ακολούθησε την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με το Bloomberg Subdial Watch Index, η Rolex κατέγραψεμείωση 2,2% στις τιμές της αγοράς, λόγω της επιφυλακτικότητας των συλλεκτών να αγοράσουν ρολόγια κορυφαίων οίκων μετά από την εκρηκτική άνοδο της τιμής το 2021 και το 2022.
Ενώ η Rolex σημείωσε τη σημαντικότερη πτώση στην τιμή, όλες οι ωρολογοποιίες ανέφεραν αρνητικά αποτελέσματα. Ρολόγια της Omega, όπως το Speedmaster Moonwatch, υποχώρησαν κατά 1,2%, ενώ τα μοντέλα της Cartier, συμπεριλαμβανομένων των Tank και Santos, σημείωσαν τη μικρότερη μείωση τιμής κατά 0,4%. Η Tudor, ο πιο προσιτός συγγενής της Rolex, υποχώρησε κατά 1,8%.
Παράλληλα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, ένας δείκτης 100 νεότερων μαρκών, που με τιμές κάτω από 9.120 δολάρια ΗΠΑ, σημείωσε επίσης συνολική πτώση περίπου 0,8%. Η σταθερή πτώση της αγοράς, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022 μετά από μια έκρηξη ρεκόρ στις τιμές των κορυφαίων ωρολογοποιών, μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των επιτοκίων και στην κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων.
Τους τελευταίους έξι μήνες, ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος αναφέρει στοιχεία για τα 50 ρολόγια με τις περισσότερες συναλλαγές, ανέφερε μείωση των τιμών κατά 5%. Ο δείκτης Entry-Level 100, εν τω μεταξύ, ανέφερε σημαντικά ηπιότερη πτώση κατά μόλις 0,7% την ίδια περίοδο.