Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Νέες αγορές "κοιτάζει”, μετά την ολοκλήρωση γύρου χρηματοδότησης, η Perceptual Robotics, μια startup με Έλληνα συν-ιδρυτή, η οποία ειδικεύεται στην επιθεώρηση ανεμογεννητριών με τεχνητή νοημοσύνη.
"Τα σχέδια της εταιρείας είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε ως ομάδα, να επεκτείνουμε τα προϊόντα μας σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, σε φωτοβολταϊκα και άλλες κατασκευές και να κινηθούμε σε νέες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Βόρεια και η Λατινική Αμερική”, δήλωσε στο Capital.gr ο Κώστας Καραχάλιος, συν-ιδρυτής και CEO της Perceptual Robotics.
H εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σήκωσε” τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία της, σε έναν γύρο χρηματοδότησης pre-Series A. "Η υποστήριξη από επενδυτές όπως οι OnePlanet Capital, Susten, L-Stone Capital και οι πρόσθετες επενδύσεις από τους υφιστάμενους επενδυτές Brookstreet Equity Partners, Deeptech Labs, TSP Ventures και Metavallon VC είναι σημαντική για την εταιρεία μας, καθώς μας βοηθά να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε ως ομάδα και να κινηθούμε σε νέες αγορές και περιοχές”, λέει ο κ. Καραχάλιος.
Η Perceptual Robotics ιδρύθηκε το 2016 από τους Κώστα Καραχάλιο (CEO), Δημήτρη Νικολαΐδη (CΟO) και Kevin Lind (CTO). Η startup επιτρέπει την πλήρως αυτοματοποιημένη επιθεώρηση ανεμογεννητριών μέσω του drone "Dhalion” και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Συνδυάζει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος χωρίς την ανάγκη πιλότου, με ένα λογισμικό επεξεργασίας εικόνας που έχει ως βάση την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση βλαβών (διάβρωση, ρωγμές) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων συλλέγονται και αποθηκεύονται σε ένα διαδικτυακό σύστημα που διευκολύνει τη διαχείριση των επιθεωρήσεων και της συντήρησης των πτερυγίων στο σύνολο του στόλου.

Τα προϊόντα της εταιρείας απευθύνονται σε κατασκευαστές ανεμογεννητριών, ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών (επιθεωρήσεων και επισκευών), καθώς και ιδιοκτήτες και διαχειριστές αιολικών πάρκων.
Γραφεία και στην Ελλάδα
Τα προϊόντα της εταιρείας είναι διαθέσιμα στην αγορά από το 2019. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Enel, η RWE, η EDF και Enercon. Κύρια πηγή εσόδων για την Perceptual Robotics είναι οι πωλήσεις drone και η συνδρομή υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων.
Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ διαθέτει γραφεία και στην Ελλάδα, καθώς και παρουσία στην Ισπανία. Αυτή την στιγμή, στην εταιρεία απασχολούνται 28 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τσεχία και Αργεντινή, ενώ η ομάδα συνεχίζει να μεγαλώνει.
Η εταιρεία έχει παρουσία σε όλη την Ευρώπη, ιδίως στην Ισπανία, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει δημιουργήσει συνεργασίες και στη Νοτιοανατολική Ασία. "Έχουμε σταθερή ανάπτυξη με δεκάδες πελάτες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε όλο τον κόσμο”, αναφέρει ο κ. Καραχάλιος.
Αναφορικά με το εάν υπάρχουν άλλες εταιρείες που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες με εκείνες της Perceptual Robotics, ο κ. Καραχάλιος τονίζει: "Υπάρχουν ορισμένοι ανταγωνιστές, αλλά το επίπεδο αυτοματισμού του συστήματός μας, καθώς και η ανάλυση των δεδομένων με τη χρήση μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning) είναι μοναδικά. Στην Perceptual Robotics, η αποστολή μας είναι να παράγουμε καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα του κλάδου, καθιστώντας τις πολύπλοκες διαδικασίες απλές και αποτελεσματικές, δημιουργώντας μετρήσιμα και αξιόπιστα αποτελέσματα”. Επιπλέον, όπως εξηγεί, "το self-service προϊόν δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πελάτη να κάνει χρήση του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες του χωρίς την συμβολή εξωτερικού συνεργάτη”.
Ακόμα, το πατενταρισμένο λογισμικό σχεδιάζει και καθορίζει την πορεία του drone - path planning και πραγματοποιεί την επιθεώρηση και τη συλλογή δεδομένων, καθιστώντας το εύκολο στη χρήση. "Η τεχνολογία μας παρέχει 14% πιο σαφή αποτελέσματα από άλλες μεθόδους, αναλύοντας τα δεδομένα από τις επιθεωρήσεις και εντοπίζοντας πιθανές βλάβες προτού προκληθούν σοβαρότερες ζημιές στην ανεμογεννήτρια. Η διαδικτυακή πλατφόρμα επιτρέπει πλήρη πρόσβαση στον έλεγχο και την ανάλυση των δεδομένων των πελατών μας, καθώς και επισκόπηση του στόλου τους”, συμπληρώνει.