Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Το όνομα Μπούση έγινε γνωστό στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, όταν ένας ομογενής επιχειρηματίας από το Σικάγο, ο Μιχάλης Μπούσης, εμφανίστηκε στη χώρα μας με μια φιλόδοξη αποστολή: να αναλάβει τον ΟΦΗ και να οδηγήσει την ιστορική κρητική ομάδα σε μια νέα εποχή.
Η ιστορία της οικογένειας Μπούση αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επίτευξης του αμερικανικού ονείρου, αλλά και του τρόπου με τον οποίο η ζωή μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από απροσδόκητες στροφές. Πράγματι, πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η ζωή της οικογένειας, εάν ο Δημήτρης Μπούσης, πατέρας του νυν προέδρου του ΟΦΗ Μιχάλη Μπούση, είχε καταφέρει να διοριστεί στην… Ολυμπιακή;
Ο Δημήτρης Μπούσης γεννήθηκε το 1953 σε ένα χωριό έξω από το Άργος, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια μέχρι οι γονείς του να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Εκεί, ο Δημήτρης -ή "Τζίμυ”- Μπούσης γνώρισε την Ελένη Παλυβού, η οποία ζούσε από παιδί στην Αμερική με την οικογένειά της, με καταγωγή από την Τρίπολη. Όπως έχει πει η Ελένη Μπούση σε συνέντευξή της, οι γονείς της πήγαν στην Αμερική "με τέσσερα μωρά, δύο βαλίτσες και 100 δολάρια, χωρίς καν να ξέρουν να γράφουν το όνομά τους”. Ο Δημήτρης Μπούσης και η Ελένη παντρεύτηκαν (σ.σ. για την ακρίβεια "κλέφτηκαν”) και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Μιχάλη, τον Ευάγγελο, τον Γιώργο και τη Βικτώρια.
Αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν ο Μιχάλης Μπούσης φοιτούσε στο δημοτικό, η οικογένεια ήρθε πίσω στην Ελλάδα και έμεινε για ένα μικρό διάστημα στο Περιστέρι. Τότε ήταν που ο Δημήτρης Μπούσης προσπάθησε να μπει στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Εξάλλου, στην Αμερική είχε σπουδάσει μηχανικός βιομηχανίας, εργαζόμενος ταυτόχρονα σαν σερβιτόρος. Λόγω… φρονημάτων, η Ολυμπιακή δεν ήρθε ποτέ, έτσι ο Δημήτρης Μπούσης, αποφασίζοντας να ακολουθήσει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, έφυγε ξανά για την Αμερική, όπου κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του μικρή "αυτοκρατορία”. Ξεκίνησε να πουλάει τρόφιμα με ένα… καρότσι, το καρότσι έγινε σύντομα ένα μικρό μαγαζί, μόλις 40-50 τ.μ., και το μικρό μαγαζί… αλυσίδα.
Η "εκτόξευση”
Το 1986, ο Δημήτρης Μπούσης και ο εκλιπών συνεργάτης του, Παντελής -ή "Παντέλο”- Τζοτζόλης, μετανάστες και οι δύο, ονειρεύτηκαν να ανοίξουν ένα παντοπωλείο που θα προσέφερε στους πελάτες τους τα πιο φρέσκα προϊόντα στις πιο προσιτές τιμές.
Μαζί άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στο Σικάγο, με την επωνυμία "Central Park Produce”, επειδή βρισκόταν στις οδούς Central Park, Grand και Division. Το 1993, άνοιξαν το δεύτερο κατάστημα στις οδούς Cermak Road και Cicero Avenue και το ονόμασαν "Cermak Produce”. Έτσι, "γεννήθηκε” η "Cermak Fresh Market” - μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Σικάγο που ειδικεύεται σε μια ποικιλία από έθνικ τρόφιμα από Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Ελλάδα.
Σύντομα, εισήγαγαν στα καταστήματά τους τμήμα φρέσκου κρέατος και πουλερικών. Αυτό αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του, καθώς το Cermak Produce έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα και με τις μεγαλύτερες εισπράξεις (ανά τετραγωνικό πόδι) καταστήματα τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.
Όντας πρωτοπόροι στο Σικάγο, στόχευσαν στο καινούριο, εισάγοντας καινοτομίες που μετέτρεψαν τα παραδοσιακά καταστήματα σε επιχειρήσεις πλήρους εξυπηρέτησης. Από αυτό το ταπεινό τους ξεκίνημα και υπό την ηγεσία τους, η Cermak Fresh Market έχει καταφέρει να έχει σήμερα ένα δίκτυο 19 καταστημάτων (σ.σ. σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr αυτές τις μέρες άνοιξε το 19ο κατάστημά της σε προάστιο του Σικάγο), έχει εξυπηρετήσει εκατομμύρια πελάτες και συνεχίζει να επεκτείνεται. Το 2022, η Cermak Fresh Market κατέγραψε κέρδη της τάξης των 71 εκατ. δολαρίων και έσοδα που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια, "αγγίζοντας” τα 600 εκατ. δολάρια.
Καθώς η επιτυχία της Cermak Market μεγάλωνε, το ίδιο συνέβαινε και με το όραμα του "Τζίμυ” και του "Παντέλο”. Εκπληρώνοντας τα αιτήματα και τις ανάγκες των πελατών τους, πρόσθεσαν ένα πλήρες τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων, διεύρυναν τις επιλογές ειδών παντοπωλείου, εισήγαγαν έναν πάγκο πλήρους εξυπηρέτησης και άνοιξαν ένα αρτοποιείο. Το 2012, η αλυσίδα επεκτάθηκε και στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, με ένα κατάστημα που άνοιξε και διαχειρίζεται ο Μιχάλης Μπούσης.
Ο Μιχάλης Μπούσης και ο ΟΦΗ
Ο Μιχάλης Μπούσης είναι ο πρωτότοκος γιος του Δημήτρη και της Ελένης Μπούση, γεννημένος στο Σικάγο, το 1974. Στα σχολικά του χρόνια έπαιξε αμερικανικό football, σε κολλεγιακό επίπεδο, στη θέση του Defensive End. Ωστόσο, ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τη 2η χρονιά του στο κολέγιο, τον ανάγκασε να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.
Οπλισμένος με την πειθαρχία του αθλητή, ο "Big Mike” ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση ανοίγοντας το πρώτο του σούπερ μάρκετ Cermak Fresh Market το 2002, σε ηλικία 28 ετών.
Στις 4 Οκτωβρίου του 2018 έγινε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 και λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου, ανέλαβε χρέη προέδρου της ΠΑΕ ΟΦΗ 1925.
Η ενασχόληση του Μιχάλη Μπούση με τον ΟΦΗ ήρθε όταν ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαϊωάννου τον έφερε σε επαφή με τον ποδοσφαιριστή Γιώργο Σαμαρά, ο οποίος και τού περιέγραψε το όραμά του για μια "επανεκκίνηση” του ΟΦΗ, της ομάδας όπου έπαιζε και ο πατέρας του, Γιάννης Σαμαράς. Η αγάπη του Μιχάλη Μπούση για τον αθλητισμό και την Ελλάδα φαίνεται πως αντιστάθμισαν οποιαδήποτε αμφιβολία και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό την "ηγεσία” του Μιχάλη Μπούση, ο ΟΦΗ κατάφερε τη σεζόν 2019-2020 να καταλάβει την 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό πως η "εποχή Μπούση" στον ΟΦΗ καταγράφηκε, μέσω μιας σειράς ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων με τίτλο "Black Flame Rising". Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου, μια ΠΑΕ έδωσε πλήρη πρόσβαση σε ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής για να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν σε μια ομάδα κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής σεζόν. Το εν λόγω docuseries προβλήθηκε στην Cosmote TV, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την προβολή του από τηλεοπτικούς σταθμούς εκτός Ελλάδος.
Ο Μιχάλης Μπούσης, μαζί με τη σύζυγό του Βίρνα και τους δύο του γιους, Δημήτρη και Μιχάλη, κατοικούν μόνιμα στο Σικάγο. Στην Αμερική, εκτός από την οικογενειακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ασχολείται και με το real estate.
Η "Raise”, ο οίκος Dundas και η εταιρεία παραγωγής
Τη δική του επιτυχημένη πορεία στον κόσμο των επιχειρήσεων, αν και όχι στον τομέα των σούπερ μάρκετ, διανύει και ο Γιώργος Μπούσης, ο μικρότερος γιος της οικογένειας, ο οποίος διαπρέπει στον τεχνολογικό κλάδο. Έχει ιδρύσει την εταιρεία "Raise” -μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους χρήστες να πουλούν ή να αγοράζουν δωροκάρτες. Ο Γιώργος Μπούσης κατάφερε το 2015 να μπει στη λίστα "Forbes 30 Under 30”, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 4η θέση, στον τομέα Τεχνολογία-Κατανάλωση.
Μια διαφορετική -πιο καλλιτεχνική- πορεία, έχουν ακολουθήσει τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, ο Ευάγγελος και η Βικτώρια.
Ο Ευάγγελος Μπούσης έχει δημιουργήσει από κοινού με τον σύντροφό του, τον σχεδιαστή Πίτερ Ντούντας, τον οίκο μόδας Dundas, που συνεργάζεται με παγκοσμίως γνωστούς σταρ, όπως η Κιμ Καρντάσιαν, η Μπιγιονσέ κ.ά. Πέρυσι, ο οίκος Dundas είναι εκείνος που έντυσε τη Mary J. Blige στο σόου του ημιχρόνου του Super Bowl, ενώ λίγα χρόνια πριν είχε ντύσει στην ίδια διοργάνωση και τη Σακίρα. Ο Ευάγγελος Μπούσης κάνει καριέρα και στον κινηματογράφο, ως ηθοποιός και παραγωγός, τόσο στο Λος Άντζελες όσο και στη Νέα Υόρκη, ενώ ως μοντέλο έχει φωτογραφηθεί για κορυφαία περιοδικά μόδας και έχει πρωταγωνιστήσει σε βίντεο κλιπ.
Από την πλευρά της, η Βικτώρια Μπούση είναι επικεφαλής της "Bousis Film Company”, μιας ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και κινούμενων σχεδίων. Ξεκίνησε την πορεία της ως εισαγγελέας στη Γενική Εισαγγελία του Ιλινόι. Αργότερα, εδραιώθηκε ως παραγωγός στα media για πάνω από μια δεκαετία, ενώ έχει παρουσιάσει αξιόλογες ταινίες στη Βενετία, το TIFF και το Sundance. Το "Stay Alive, My Son ("SAMS”)” είναι το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, που επιλέχθηκε επίσημα στην έκθεση ανάπτυξης των Καννών το 2020 με το "Κεφάλαιο Ένα” να κάνει πρεμιέρα σε Βενετία, Βερολίνο, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Θεσσαλονίκη και FilmGate το 2022, κερδίζοντας βραβείο για την "Καλύτερη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας του 2022’’, καθώς και βραβεία Σκηνοθέτη και καλύτερου Ηθοποιού. Φέτος, το "SAMS” κέρδισε το βραβείο καινοτομίας του Σωματείου Παραγωγών.
Το 2022, έχοντας τιμηθεί ως "Πρωτοπόρος Γυναίκα’’ στην Εικονική Παραγωγή από το Hollywood Production Association, η Βικτώρια ίδρυσε την UME, μια εταιρεία παιχνιδιών και τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βικτώρια Μπούση έχει συμμετάσχει και στην παραγωγή των "Άλπεων” του Γιώργου Λάνθιμου.
Πλούσια φιλανθρωπική δράση
Η οικογένεια Μπούση έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση στις Ελληνοαμερικανικές κοινότητες των ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Μπούσης είναι μέλος του Leadership 100, που είναι η φιλανθρωπική κινητήριος δύναμη της Εκκλησίας και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στοχεύοντας στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια.
Η μητέρα του, Ελένη Μπούση, έχει βραβευτεί για τις φιλανθρωπικές της κινήσεις σε Αμερική, Ελλάδα, Αφρική, Κούβα κ.ά., αλλά και για την υποστήριξη του Ελληνισμού στην Αμερική και την Ελλάδα. Η μία μεγάλη της δράση αφορά το "Greek American Nursing Home and Rehabilitation”, στο οποίο είναι Πρόεδρος και το οποίο στηρίζει τους Έλληνες ηλικιωμένους στο Σικάγο που έχουν ανάγκη στέγης, τροφής και περίθαλψης. "Έχουμε δώσει έναν όρκο να μην δούμε ποτέ Έλληνα να πεινάει στον δρόμο”, έχει πει η ίδια η Ελένη Μπούση.
Η δεύτερη μεγάλη δράση της αφορά το "Hippocratic Cancer Research Foundation”, το οποίο στηρίζει την έρευνα του Δρ Λεωνίδα Πλατάνια -ενός από τους σημαντικότερους ερευνητές στον κόσμο για τον καρκίνο- στο Northwestern University του Σικάγο. Για τη συγκέντρωση χρημάτων, το ίδρυμα πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένα γκαλά. Επίσης, η κα Μπούση είναι ιδρυτικό μέλος του Little City Foundation, ενός ιδρύματος που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρία.
Το δαχτυλίδι των Μπακς και τα σχέδια για υπερσύγχρονο γήπεδο
Παράλληλα, η Cermak στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ως χορηγός την ομάδα του NBA Μιλγουόκι Μπακς - μια συνεργασία που ξεκίνησε πολύ πριν αγωνιστεί στην ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το 2021, όταν οι Μπακς κατέκτησαν τον τίτλο -για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια- ο Μιχάλης Μπούσης ήταν ο μόνος εκτός της ομάδας που πήρε δώρο το εμβληματικό δαχτυλίδι των πρωταθλητών, σε μια αναγνώριση της στήριξης που είχε προσφέρει η οικογένειά του στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως είπε στο Capital.gr πηγή προσκείμενη στην οικογένεια, ο ιδιοκτήτης του ΟΦΗ δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή κάποια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ωστόσο είναι ανοιχτός σε ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν. Μία εξ αυτών αφορά στην κατασκευή υπερσύγχρονου γηπέδου στο Ηράκλειο, το οποίο θα δημιουργήσει μία ολοκαίνουργια "θεματική περιοχή" στην πόλη, κατά τα αμερικανικά πρότυπα των entertainment districts, που δημιουργούνται γύρω από τα νεότευκτα γήπεδα.
Όλα αυτά έχοντας κατά νου και τον τομέα του αθλητικού τουρισμού, στον οποίο ο ΟΦΗ του Μιχάλη Μπούση είναι η μοναδική ελληνική ΠΑΕ που δραστηριοποιείται ενεργά. Τον περασμένο χειμώνα, ο ΟΦΗ φιλοξένησε στις υπερσύγχρονες προπονητικές του εγκαταστάσεις (ανακαινισμένες το 2022 με ίδια κεφάλαια του Μιχάλη Μπούση και της Περιφέρειας της Κρήτης), τη βελγική Άντερλεχτ. Το εν λόγω εγχείρημα, με την ονομασία "Cretan Training Camp", απέσπασε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία "Αθλητικός Τουρισμός", των ετήσιων "Tourism Awards".