Telecoms: Πώς θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην οικονοµική ευηµερία

Telecoms: Πώς θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην οικονοµική ευηµερία

Με την πληθυσµιακή κάλυψη του δικτύου 5G να ξεπερνά πλέον το 60% στην Ευρώπη, τα δίκτυα γίνονται πραγµατικά πιο "έξυπνα". Αυτό σηµαίνει ότι η τεχνητή νοηµοσύνη θα έρχεται όλο και περισσότερο να συµβάλλει στις λειτουργίες του δικτύου, βελτιώνοντας την ικανότητα να προβλέπονται αλλά παράλληλα και να αποφεύγονται προβλήµατα συνδεσιµότητας

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αρκετή φαντασία προκειµένου να οραµατιστούµε τις τεχνολογίες του µέλλοντος, οι οποίες θα συνδέονται µε την καθηµερινότητά µας. Μόλις πριν από δέκα χρόνια τα έξυπνα ρολόγια και τα plug-in πληκτρολόγια για tablets θεωρούνταν η αιχµή των νέων τάσεων. Και ενώ µπορούµε να βιώνουµε τέτοιες καινοτοµίες κυρίως µέσα από προϊόντα hardware και software, ωστόσο γίνονται πράξη και µπαίνουν σε λειτουργία αποκλειστικά µέσω της βελτιωµένης συνδεσιµότητας.

Έτσι, λοιπόν, προκειµένου να διατηρηθεί το επίπεδο της ζωής µας τόσο υψηλό όσο το έχουµε συνηθίσει, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδοµές. Η δυνατότητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών αναµένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευηµερία της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της συνδεσιµότητας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ερωτηµατικό, το οποίο έγκειται στο κατά πόσο οι υποδοµές τηλεπικοινωνιών µπορούν να υποστηρίξουν τον τεράστιο όγκο δεδοµένων και τα όλο και πιο απαιτητικά επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών που απαιτούν αυτές οι νέες τεχνολογίες. Αυτό σηµαίνει ότι όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη καλούνται να εντείνουν τις ήδη υψηλής εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις που υλοποιούν προκειµένου να συµβαδίσουν µε τις εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη υστερεί ήδη στην ψηφιοποίηση σε σύγκριση µε τις ΗΠΑ, την Κίνα και γενικότερα την Ασία, οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήµατα σε επίπεδα συνδεσιµότητας και ψηφιοποίησης της επόµενης γενιάς σε όλο το φάσµα της οικονοµίας. Μπορεί να ακούγεται κάπως δραµατικό, αλλά τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών αναµένεται να καθορίσουν εάν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι πολίτες θα παραµείνουν ανταγωνιστικοί ή όχι.

Πρόσφατη έκθεση υπογραµµίζει ότι το Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ προβλέπει ότι ο εκδηµοκρατισµός των υπολογιστών µε Internet υψηλής ταχύτητας παγκοσµίως µπορεί να απελευθερώσει τρισεκατοµµύρια δολάρια σε οικονοµικά οφέλη και δεκάδες εκατοµµύρια θέσεων εργασίας. Ωστόσο αυτή η οικονοµική ευηµερία θα συµβεί ή θα έρθει νωρίτερα µόνο µε την υλοποίηση και ολοκλήρωση τεράστιων επενδύσεων στο δίκτυο υποδοµών.

Την τελευταία δεκαετία η κίνηση δεδοµένων αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών φορέων παρέµειναν στάσιµα. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δυσκολεύονται να δηµιουργήσουν χρήµατα από δεδοµένα, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεράστιες επενδύσεις σε δίκτυα. Η αδυναµία του κλάδου να επιτύχει βιώσιµες αποδόσεις µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη µακροπρόθεσµη ανάπτυξη του δικτύου και να είναι επιζήµια για την επιτυχία των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ε.Ε., που περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, ότι µέχρι το 2030 όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δίκτυο Gigabit και κάλυψη 5G.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη υστερεί ήδη στην ψηφιοποίηση σε σύγκριση µε τις ΗΠΑ, την Κίνα και γενικότερα την Ασία, οι οποίες έχουν κάνει τεράστια βήµατα σε επίπεδα συνδεσιµότητας και ψηφιοποίησης της επόµενης γενιάς σε όλο το φάσµα της οικονοµίας

Οι νέες τάσεις

Με την πληθυσµιακή κάλυψη του δικτύου 5G να ξεπερνά πλέον το 60% στην Ευρώπη, τα δίκτυα γίνονται πραγµατικά πιο "έξυπνα". Αυτό σηµαίνει ότι η τεχνητή νοηµοσύνη θα έρχεται όλο και περισσότερο να συµβάλλει στις λειτουργίες του δικτύου, βελτιώνοντας την ικανότητα να προβλέπονται αλλά παράλληλα και να αποφεύγονται προβλήµατα συνδεσιµότητας. Κάτι τέτοιο αναµένεται να κάνει τελικά τις επικοινωνίες πιο αξιόπιστες.

Ταυτόχρονα, ο τρόπος µε τον οποίο κατασκευάζονται οι υποδοµές θα εξελιχθεί. Για παράδειγµα, τα Open RAN δίκτυα πιθανότατα θα µειώσουν την εξάρτηση των φορέων εκµετάλλευσης της Ε.Ε. από µεµονωµένους προµηθευτές, ενώ θα δίνουν στους παρόχους την ευελιξία να επεκτείνουν το 5G σε περισσότερους χρήστες µε βελτιωµένο κόστος, καθώς και µε ενεργειακά αποδοτικό τρόπο.

Επιπλέον, τη φετινή χρονιά παρατηρείται ότι γίνεται ακόµα πιο σαφές πώς η κλιµατική αλλαγή θα διαµορφώσει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Από τη µία πλευρά, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα συνεχίσουν µε γοργούς ρυθµούς τη µετάβαση σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και πιο ενεργειακά αποδοτικά δίκτυα. Να σηµειωθεί ότι τα δίκτυα 5G και 4G είναι επτά φορές λιγότερο ρυπογόνα από τα δίκτυα 3G, ενώ τα δίκτυα FTTH ρυπαίνουν 18 φορές λιγότερο. Επίσης, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να παρακινήσουν τη βάση των προµηθευτών τους για να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για το εύρος των εκποµπών τους.

Παράλληλα, η δυνατότητα των προηγµένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων να µειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις άλλων βιοµηχανιών γίνεται επίσης σαφέστερη. Από το 5G που βοηθά τους αγρότες να χρησιµοποιούν λιγότερα ζιζανιοκτόνα έως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που βελτιστοποιούν τη διακίνηση φορτίου στα λιµάνια, υπάρχουν πολλά ακόµα θετικά παραδείγµατα.

Ο εγχώριος κλάδος τηλεπικοινωνιών

Στην Ελλάδα θέση µάχης έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στο µέτωπο των υποδοµών οπτικής ίνας. ΟΤΕ, Vodafone και Nova έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για τη µετάβαση του εγχώριου κλάδου τηλεπικοινωνιών από το παλιό πλέον δίκτυο των καλωδίων χαλκού στη σύγχρονη τεχνολογία της οπτικής ίνας, η οποία έχει απορροφήσει ένα µεγάλο µέρος των επενδύσεων που υλοποιούν.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει µε αµείωτο ρυθµό το επενδυτικό του πλάνο µε αιχµή την οπτική ίνα µέχρι το σπίτι (FTTH), η διείσδυση της οποίας ανήλθε στο 18% στο τέλος Μαρτίου, έναντι 12%. Μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπεται οι γραµµές οπτικής ίνας να φτάσουν σχεδόν τα 1,4 εκατοµµύρια σπίτια. Στόχος της εισηγµένης είναι να καλύψει τα 2/3 των συνολικών γραµµών της χώρας, ή 3 εκατοµµύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.

Ως αποτέλεσµα, το 2022 έκλεισε για τον ΟΤΕ µε µια µεγάλη αύξηση στους χρήστες υψηλών ταχυτήτων, µε τους συνδροµητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατοµµύριο. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κινητής, πρώτη προτεραιότητα για την εισηγµένη είναι η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου 5G. Έχοντας πετύχει 80% πληθυσµιακή κάλυψη στο τέλος του 2022, ο στόχος έχει τεθεί στο 90% για το 2023 και σε πάνω από 90% στις µεγάλες πόλεις.

Σε τροχιά υλοποίησης του επενδυτικού της προγράµµατος για την κατασκευή υποδοµών οπτικής ίνας µέχρι το σπίτι και δικτύων 5G κινείται και η Vodafone Ελλάδας. Ο όµιλος τηλεπικοινωνιών έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της επένδυσής του στο κοµµάτι του FTTH, µε τον πήχη να έχει τεθεί σε 850.000 συνδέσεις για σπίτια και επιχειρήσεις µέχρι το 2025 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη, µε τον προϋπολογισµό να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση, τώρα, µε το δίκτυο 5G, σήµερα είναι ενεργό σε περισσότερες από 140 πόλεις και οικισµούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας. Η πληθυσµιακή κάλυψη υπερβαίνει το 70% και το 90% στο τέλος του 2025.

Και η Nova έχει µπει µε τη σειρά της στη µάχη των οπτικών ινών, µε τη διείσδυσή της πλέον να φτάνει στο 5%, από 4% που ήταν προηγουµένως. Σύµφωνα µε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, η οποία εντάσσεται πλέον στον όµιλο United Group, στον οποίο η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου κατέχει µερίδιο πλειοψηφίας, µόνο για τη χώρα µας προβλέπει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ µέχρι το 2027, οι οποίες θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη οπτικής ίνας µέχρι το σπίτι (FTTH) και δικτύου 5G.

Το δίκτυο νέας γενιάς της Nova θα ανταποκριθεί στις ανάγκες 4,5 εκατ. ιδιωτών και επιχειρήσεων, αριθµός που µεταφράζεται σε περίπου 1,6 εκατ. καινούργιες γραµµές.

ΜΟΤΟ

ΛΕΖΑΝΤΑ
Την τελευταία δεκαετία, η κίνηση δεδοµένων αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε ετήσια βάση.

Περισσότερα από Forbes

Ο χάρτης της αγοράς τηλεπικοινωνιών αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ

Η κινητή και σταθερή τηλεφωνία αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων.

ΕΕ: Μια συγχώνευση-ορόσημο ή πώς θα αποκτήσει τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς αντίστοιχους εκείνων ΗΠΑ - Κίνας

Η συμφιλίωση του υγιούς ανταγωνισμού και της συγκέντρωσης του κλάδου τίθεται επί τάπητος.