Zeus+Δione: Το "made in Greece" brand μόδας που "συστήνει" σε όλο τον κόσμο την ελληνική κληρονομιά

Zeus+Δione: Το "made in Greece" brand μόδας που "συστήνει" σε όλο τον κόσμο την ελληνική κληρονομιά

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Με όνομα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, το ελληνικό brand μόδας Zeus+Δione, που φέτος κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά, έχει σκοπό να "συστήσει”, μέσα από τις συλλογές του, την ελληνική κληρονομιά σε όλο τον κόσμο.

Η Zeus+Δione ξεκίνησε το 2013 από τη Δήμητρα Κολοτούρα και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός brand που θα αντιπροσώπευε στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας την ελληνική κουλτούρα και την παράδοση, την κληρονομιά και τις αξίες της χώρας μας. Ενός brand που θα εισήγαγε και πάλι την ελληνική δεξιοτεχνία και χειροτεχνία στη μόδα, αναβιώνοντας και ενσωματώνοντας όλες αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές που τείνουν να εκλείψουν, δίνοντας την ευκαιρία σε τεχνίτες ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας να συστηθούν μέσω της εξαιρετικής δουλειάς τους στο ευρύ κοινό.

Η δημιουργία της κάθε συλλογής ξεκινά στο ατελιέ του Marios Schwab, με τον βραβευμένο Eλληνο-Aυστριακό σχεδιαστή να αναλαμβάνει creative director της Zeus+Δione τον Δεκέμβριο του 2020. Στο μεταξύ, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι αποχώρησε από την εταιρεία.

Σχέδια διεύρυνσης του δικτύου λιανικής

Σε επίπεδο λιανικής, η Zeus+Δione διαθέτει δύο κανάλια: το κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 2019, και το e-shop. Ωστόσο, η εταιρεία έχει καταφέρει να χτίσει ένα πολύ δυνατό branding, διαθέτοντας, μέσω ενός δικτύου πελατών χονδρικής, παρουσία σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, σε αεροδρόμια, αλλά και στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (shop in shop στο GB Corner).

Στα σχέδια της εταιρείας είναι να διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο λιανικής, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο General Manager της εταιρείας, Γιάννης Κολοτούρας. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, αλλά η εταιρεία πραγματοποιεί διάφορες συζητήσεις, ακόμη και για το Ελληνικό.

Παράλληλα, η εταιρεία ερευνά και τις δυνατότητες επέκτασής της στο εξωτερικό, όπου προς το παρόν διαθέτει παρουσία μέσω πελατών χονδρικής. Μια σημαντική αγορά του εξωτερικού που αναπτύσσεται σημαντικά για την εταιρεία και παρουσιάζει ενδιαφέρον -τόσο στο κομμάτι της χονδρικής όσο και της λιανικής (με μεγάλο traffic στο e-shop)- είναι η Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Zeus+Δione παρουσιάζει τέσσερις συλλογές τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2021 στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών της Zeus+Δione είχε διαμορφωθεί 118% υψηλότερα από το 2020, έχοντας ανέλθει ειδικότερα σε 2,9 εκατ. ευρώ, από 1,3 εκατ. το 2020. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 126%). Το 2020, η εταιρεία είχε εμφανίσει, λόγω και COVID, καθαρές ζημίες 593,1 χιλ. ευρώ, που το 2021 κατάφερε να τις "μαζέψει” σε μόλις 102,5 χιλ. ευρώ.

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2022 αυξήθηκαν σε 3,6 εκατ. ευρώ, με ποσόστωση χονδρικής-λιανικής 69% - 31%.

H πανδημία πέτυχε την Zeus+Δione καλά προετοιμασμένη, με αναβαθμισμένο το e-shop. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κολοτούρας, η εταιρεία ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο κομμάτι της λιανικής, ενώ, ακόμη και όταν οι ταχυμεταφορές είχαν παραλύσει, η Zeus+Δione κατάφερε να παραδίδει ακόμη και την ίδια μέρα για παραγγελίες εντός Αττικής.

Επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό

Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία είναι το ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού που έχει στόχο να καλλιεργήσει σε νέους ανθρώπους το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την κατασκευή του ρούχου -ένας χώρος που, δυστυχώς, πάσχει πάρα πολύ, σύμφωνα με τον κ. Κολοτούρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει συνάψει από τον Απρίλιο του 2023 μια συνεργασία με την σχολή μόδας PANSIK, με στόχο να συνδυάσει το κομμάτι της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, την οποία η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω, οι απόφοιτοι με τις καλύτερες βαθμολογίες μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, επί πληρωμή, στην Zeus+Δione.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κολοτούρα είναι να γίνει ευρέως γνωστό ότι η κατασκευή του ρούχου είναι μια αγορά με δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης και αρκετά καλές αμοιβές, κάτι που οι νέοι δεν γνωρίζουν. "Ένα μεγάλο κομμάτι των νέων θέλουν να ασχοληθούν με το ρούχο, αλλά οι περισσότεροι θέλουν να γίνουν σχεδιαστές. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον νέο να κάνει κάτι που αγαπάει, εξελίσσοντας, παράλληλα, την γνώση και την τέχνη του”, λέει ο κ. Κολοτούρας.

Η μυθολογία, οι συλλογές και η σχέση με το Σουφλί

Το όνομά του brand διηγείται την ιστορία του Δία και της Διώνης, του "Ιερού Ζεύγους" και, σύμφωνα με τον Όμηρο, γονέων της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς, της θελκτικότητας και της αέναης νεότητας. Άλλο ένα κυρίαρχο στοιχείο του ονόματος Zeus+Δione είναι και το ελληνικό γράμμα "Δ (Δέλτα)”, που συμβολίζει την πνευματικότητα, την αρμονία και τη δημιουργικότητα.

Μέσα από τις συλλογές της, η εταιρεία επιδιώκει να φέρει το κοινό από όλο τον κόσμο πιο κοντά σε ό,τι αποκαλούμε "ελληνική κληρονομιά”. Στοιχεία της κληρονομιάς αυτής διοχετεύονται τόσο μέσω των σχεδίων, όσο και του τρόπου κατασκευής των ρούχων της, χρησιμοποιώντας και αναβιώνοντας παραδοσιακές τεχνικές της κάθε περιοχής. Κρατώντας ως βάση τις κλασικές μοντέρνες σιλουέτες του brand, σκοπός της εταιρείας είναι κάθε φορά, και αναλόγως με τις επιρροές της κάθε συλλογής, να τις αναδιαμορφώνει μέσα από περίτεχνες λεπτομέρειες, κεντήματα, τρυπώματα και πτυχώσεις, μοτίβα και γεωμετρικά σχήματα, απροσδόκητα κοψίματα, διαφορετικά μήκη, νέες χρωματικές παλέτες.

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα, ωστόσο δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας προϊόντα που είναι κατασκευασμένα στην Ελλάδα και μόνο. Το δίκτυο συνεργατών της αποτελείται από πολλούς έμπειρους τεχνίτες ανά την Ελλάδα, που εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, πολλά από τα μεταξωτά της πουκάμισα είναι κεντημένα στο Άργος και το Μέτσοβο, ενώ φορέματα και φούστες πλέκονται από τεχνίτες των Κυκλάδων και της Αττικής. Παραδοσιακά και περίπλοκα μοτίβα που υφαίνονται στην Κρήτη, κοσμούν πολλά ενδύματα της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες η επιλογή γίνεται αποκλειστικά και ανάλογα με την παράδοση και την εξειδίκευση της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, το shearling και το δέρμα που χρησιμοποιείται, προέρχεται από μικρά οικογενειακά βυρσοδεψεία, ενώ η επεξεργασία πραγματοποιείται στη Σιάτιστα, η οποία διατηρεί μια μακρόχρονη παράδοση περίπου 500 ετών. Το σπαθωτό μετάξι κατασκευάζεται αποκλειστικά για τη Z+Δ από τον Κώστα Μουχταρίδη στο Σούφλι, μια πόλη που, ως γνωστόν, έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή μεταξιού. "Θεωρούμε πατρίδα μας το Σουφλί γιατί μας στήριξαν από την πρώτη μέρα”, αναφέρει ο κ. Κολοτούρας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν εύκολο για δύο γυναίκες, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με την μόδα, να ξεκινήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, όταν ο ένας προμηθευτής μετά τον άλλο έβαζε λουκέτο.

Όπως τονίζει ο κ. Κολοτούρας, στόχος της Zeus+Δione είναι να ενδυναμώσει τον κλάδο και να στηρίξει συνολικά την παραγωγή ποιοτικού ρούχου στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία επικεντρώνεται σε ακόμη πιο οργανωμένα workshops για το δίκτυο συνεργατών της, με στόχο την τόνωση του ανθρωπίνου δυναμικού και σε αυτό το επίπεδο, όπου το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι ακόμη πιο έντονο. Εξάλλου, η εταιρεία δίνει μεγάλη βάση στο χτίσιμο μακροπρόθεσμων συνεργασιών. "Βλέπουμε τους προμηθευτές μας ως συνεργάτες. Ό,τι χτίζουμε, το χτίζουμε από κοινού”, καταλήγει ο κ. Κολοτούρας.