Τα πολωνικά PT-91 έφτασαν στην Ουκρανία και είναι καλύτερα από τα "σοβιετικά" άρματα που επιστρατεύουν οι Ρώσοι

Τα πολωνικά PT-91 έφτασαν στην Ουκρανία και είναι καλύτερα από τα "σοβιετικά" άρματα που επιστρατεύουν οι Ρώσοι

Του David Axe

Μια φάλαγγα πρώην πολωνικών αρμάτων μάχης PT-91 Twardy σε ένα πεδίο ασκήσεων κάπου στην Ουκρανία τη Δευτέρα (ή πιο πριν), αποτελεί μια υπενθύμιση δύο σημαντικών γεγονότων.

Παρά τις σημαντικές δεσμεύσεις προς την Ουκρανία για την παροχή δυτικών αρμάτων, τα αναβαθμισμένα σοβιετικού τύπου εξακολουθούν να είναι μακράν τα πολυπληθέστερα στο οπλοστάσιό της. Και είναι αυτά τα τανκς που είναι πιθανό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αν οι δυνάμεις του Κιέβου περάσουν τελικά από την άμυνα στην επίθεση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Παρόλα αυτά, ακόμα και το χειρότερο άρμα σοβιετικού τύπου που αποκτά η Ουκρανία είναι καλύτερο από το καλύτερο άρμα σοβιετικού τύπου που η Ρωσία κατάφερε τελευταία να αποκτήσει σε σημαντικούς αριθμούς.

Η Ρωσία δεν εισάγει ακόμη άρματα μάχης. Κατασκευάζει νέα εντός της χώρας, ή αποκαθιστά από τοπικά αποθέματα οχημάτων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Τα προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή έχουν περιορίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπληρώσει τα περίπου 2.000 άρματα μάχης που έχασε στους 14 μήνες από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ολοένα και περισσότερο, τα άρματα που χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός για να αναπληρώσει όσα καταστράφηκαν είναι μη τροποποιημένα Τ-62 και Τ-55 από τη δεκαετία του 1960 και του 1950, άρματα που δεν απαιτούν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στη Ρωσία.

Αντίθετα, καθώς η Ουκρανία αντικαθιστά τα περίπου 500 άρματα μάχης που έχασε από τον Φεβρουάριο του 2022, παίρνει πολλά από αυτά τα ανταλλακτικά από ξένους συμμάχους. Τυχόν τοπικές ελλείψεις σε ηλεκτρονικά, οπτικά ή ρουλεμάν δεν περιορίζουν την προμήθεια φρέσκων οχημάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτά τα οκτώ PT-91, που παρελαύνουν σε αυτό το πεδίο στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, είναι τόσο ενθαρρυντικά για τους υποστηρικτές μιας ελεύθερης Ουκρανίας. Αυτά είναι τα άρματα μάχης που το Κίεβο θα μπορούσε να στείλει στη μάχη ενάντια στα αρχαία Τ-62 και Τ-55 της Ρωσίας.

Θα ήταν ένας άδικη σύγκριση. Για την παραγωγή ενός PT-91, η πολωνική κατασκευάστρια εταιρεία οχημάτων Bumar-Labedy ξεκίνησε με ένα 45 τόνων T-72M1 -μια υποβαθμισμένη παραλλαγή του σοβιετικού T-72A του 1983- και αντικατέστησε τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, τα συστήματα ελέγχου πυρός, τα οπτικά συστήματα και τον αυτόματο γεμιστήρα και πρόσθεσε αντιδραστικές πλάκες θωράκισης Erawa πολωνικής κατασκευής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα άρμα που εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με ένα T-72. Ίδια σιλουέτα. Το ίδιο κύριο πυροβόλο 2A46 των 125 χιλιοστών. Το ίδιο τριμελές πλήρωμα. Αλλά έχει έναν πετρελαιοκινητήρα 850 ίππων στη θέση του παλιού μοντέλου των 780 ίππων, γεγονός που το καθιστά αρκετά πιο γρήγορο και η προσεγμένη αντιδραστική θωράκιση προσφέρει καλύτερη προστασία από βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας.

Ωστόσο, το νέο συστήματα ελέγχου πυρός είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του PT-91. Ο σταθεροποιητής του T-72M1 απαιτεί συχνή επαναβαθμονόμηση, περιορίζοντας την ακρίβεια του άρματος κατά την εκτέλεση πυρών εν κινήσει. Το Twardy προσθέτει ένα νέο, πιο στιβαρό, σταθεροποιητή δύο αξόνων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το PT-91 είναι ένα καλύτερο άρμα από ό,τι είναι ένα T-72M1 της δεκαετίας του 1980 - και ένα πολύ καλύτερο άρμα από ό,τι είναι ένα πολύ παλαιότερο T-62 ή T-55. Όσον αφορά τη δύναμη πυρός και την προστασία, το πολωνικής κατασκευής άρμα μπορεί να είναι μόνο λίγο πιο αποτελεσματικό από ένα γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4.

Η Πολωνία τη δεκαετία του 1990 απέκτησε περίπου 230 PT-91. Η Βαρσοβία μέχρι στιγμής έχει δεσμευτεί να στείλει 60 από αυτά στο Κίεβο. Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα, καθώς τα νέα αμερικανικής κατασκευής M-1 της Πολωνίας και τα νοτιοκορεατικά K-2 αρχίζουν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς.

Δεν είναι σαφές πόσα από τα PT-91 έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία. Αυτό που καθίσταται σαφές από την παντελή έλλειψη φωτογραφιών των Twardy στις γραμμές του μετώπου, είναι ότι το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί ακόμη τα πρώην πολωνικά άρματα και είτε τα φυλάει για νεοσυσταθείσες ταξιαρχίες, είτε περιμένει να τα στείλει σε υπάρχουσες ταξιαρχίες ως αντικαταστάτες όσων χαθούν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ό,τι και να ισχύει από αυτά, τα "φρέσκα" PT-91 σύντομα θα πρέπει να ξεπεράσουν σε αριθμό τα ετοιμοπόλεμα δυτικά άρματα μάχης της Ουκρανίας, τα οποία περιλαμβάνουν: 14 πρώην βρετανικά Challenger 2, ένα μέρος των 40 Leopard 2A4 από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Ισπανία και μερικά από τα 31 νεότερα Leopard 2A6/Strv 122 που προέρχονται από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία.

Η Ουκρανία θα λάβει επίσης περισσότερα από εκατό Leopard 1A5 από μια κοινοπραξία υπό γερμανική ηγεσία, καθώς και 31 αμερικανικά M-1A1. Αλλά κανένα από αυτά τα άρματα δεν έχει αποσταλεί ακόμη.

Εάν η Ουκρανία περάσει στην αντεπίθεση αυτή την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού, τα PT-91 θα μπορούσαν να είναι τα πολυπληθέστερα από τα άρματα του ουκρανικού στρατού που έχουν αντικατασταθεί.

Και ευτυχώς για τους Ουκρανούς, είναι πολύ καλά άρματα. Πολύ καλύτερα, τουλάχιστον, από εκείνα της Ρωσίας.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Στο Κουρσκ οι πρώτοι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, "δείχνουν" οι συνομιλίες Ρώσων αξιωματικών

Η υποκλαπείσα συνομιλία για τον οδηγό ενός φορτηγού KAMAZ με "πολιτικό αριθμό πινακίδας".

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.